fbpx
Начало » България » Започна кампанията за прием в първи клас в София

Започна кампанията за прием в първи клас в София

  • bobi
  • 16 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Започна кампанията за прием в първи клас в София

От днес 16.04. родителите могат да подават заявления в желаните училища. Документи се подават до 16 май, а първото класиране ще бъде обявено на 4 юни.

Приемът тази година се случва по нови критерии. Основният е наличието на уседналост по  адресна регистрация в района на училището.
Той е заложен от образователното министерство и важи за цялата страна.

Според новите критерии, заложени от образователното министерство, с предимство за дадено училище са децата, които живеят най-близо до него, т.е. имат адрес в прилежащия му район от над 3 години. След това тези с регистрация от 1 до 3 години (втора група), после тези с регистрация от под 1 година (трета група) и най-накрая тези от останалата част на града (четвърта група).

Районите на училищата са определени от общините. Много родители не са доволни от училището, в което се падат децата им, заради качеството на образованието, отдалечеността му или защото там преобладават деца от малцинствата.

Единната система за прием в първи клас за София няма как да удовлетвори всекиго, но тя се приема на база всеобщата нужда на града, коментира пред БНТ заместник-кметът на София Тодор Чобанов. 7-8 училища ще са по-натоварени при приема, но ще има и такива със свободни места, обясни той.

Чобанов отбеляза, че имаме много либерален режим у нас, защото все пак има право на избор. Няма как да няма общо правило, там където има уседналост, се приемат най-бързо децата, за да може родителят да ги води в района, в който живее. Идеята е да натоварим равномерно образователната мрежа и детето да не пътува рано сутрин, коментира той.

Критерият за уседналост ще е първият, който ще се прилага за класирането на първокласниците. Ако във всяка от групите, определени според него, има повече желаещи, отколкото места, ще се прилагат допълнителни критерии за отсяване на кандидатите.

С най-голямо предимство в този случай ще са децата, които имат брат или сестра в същото училище. Родителят ще трябва да удостовери постоянен адрес с официален документ. Той ще се предоставя обаче при записването на детето.

Отпада критерият месторабота на родителите. Няма и значение кога са подадени документите в рамките на кампанията. 

Напрежение за прием в първи клас има основно в големите градове и най-вече в столицата. Свободните места за всяко училище са обявени на сайта му. Документи се подават на място.

От общината се надяват догодина кандидатстването да става през електронна система. В София се очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хил. деца.

За улеснение на приема най-вероятно по-следващата година ще има софтуер, който ще извършва класирането и ще е доста по-справедливо определянето на това коя сграда в кой район се намира, обясни Чобанов.

Чобанов определи критерият за месторабота на родителите като доста рисков, защото много родители успяват да си изфабрикуват документ за работно място, в което не работят.

Родители подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу принципа на уседналост за бъдещите първокласници.Решението на комисията ще стане ясно обаче чак през май.

В Пловдив кандидатстването за първи клас става през електронна система, разработена от общината. Свободните места за първокласниците там трябва да бъдат обявена до 2 май, а след това започва и подаването на документи онлайн. Първото класиране ще е ясно на 5 юни.

Във Варна кандидатстването също е електронно, а срокът за подаване на документи е от 25 до 31 май. Първото класиране излиза на 5 юни.

От 15 до 25 май се кандидатства онлайн в Бургас. Първото класиране е на 4 юни.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top