fbpx
Начало » България » България с най-доброто си представяне на Панаира за международна наука и инженерство

България с най-доброто си представяне на Панаира за международна наука и инженерство

  • netpro
  • 19 май 2015
  •  Коментарите са изключени за България с най-доброто си представяне на Панаира за международна наука и инженерство
technology

В периода 10-15 май 2015г., в Питсбърг, Пенсилвания се проведе Панаир за международна наука и инженерство – най-голямото състезание за наука и инженерство в света за младежи в предуниверситетска възраст Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF).

Конкурсът е програма на Society for Science and the Public. Тази година българските гимназисти се състезаваха с близо 1800 други гимназисти от 75 държави, региони и територии, за да демонстрират своите независими проучвания. Целта на конкурса е всяка година над 8 милиона ученици, които взимат участие в местни и регионални научни конкурси, присъединени към мрежата на Intel ISEF, да си съперничат за възможността да участват на Intel ISEF и да се състезават за до $5 милиона под формата на награди и стипендии. Възможностите за учениците са спечелване на стипендии, стипендии за обучение, стаж, научни полеви пътувания, и големите награди – 3 стипендии за колеж, една за $ 75 000 и две за $ 50 000.

Тази година България регистрира най-успешното си представяне на Intel ISEF. Петър Гайдаров, ОМГ „Академик Кирил Попов“Пловдив, спечели втора награда на AMS и втора награда на основното жури. Григори Матеин от 91 НЕГ „проф. Константин Гълъбов“- София, спечели четвърта награда в област „Физика“. Той е първият български участник в тази област, с изцяло собствена експериментална установка, работещ под вещото ръководство на проф. Пашов. Марин Шаламанов и Васил Василев от НПМГ- София, спечелиха четвърта награда в област „Софтуерни системи“. За първи път български проект е награден в една от най-тежките категории на конкурса. Отлично е и представянето на Христо Стоянов  от СМГ, който привлече вниманието на журито с проекта си в областта  на информационната сигурност. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top