fbpx
Начало » България » Баловете в гимназиите са по-високи тази година

Баловете в гимназиите са по-високи тази година

  • netpro
  • 08 юни 2017
  •  Коментарите са изключени за Баловете в гимназиите са по-високи тази година
matura-18

43,95 точки от общо 100 е средният успех на столичните седмокласници на националното външно оценяване (НВО) по математика. По български език и литература (БЕЛ) пък е 59,58 точки. Това обявиха нашите колеги от „Монитор“, след като на сайта на Регионалното управление по образование в София бяха публикувани статистиките с успеваемостта на учениците в столицата.

След кратка наша проверка пък установяваме и че максималният постигнат сумарен резултат в София е 198 точки. Той е постигнат от две деца. Още 100 деца пък са постигнали сумарен резултат от 189 точки.

Най-важната информация е какво ни носят тези точки? Точките в момента служат като ориентир на родителите да разберат на кое място се намира детето им в общото класиране и да проверят колко има над него и колко под него. По този начин ще могат да си направят една по-груба сметка тези точки за коя гимназия ще му стигнат.

Ако трябва да сравним с миналата година, тогава средният резултат по български език и литература е бил 38 точки (тази година е почти 60), а по математика 33 точки (тази година е почти 44). Това веднага може да ни даде извода, че тъй като оценките тази година са по-високи, то следва и балът за вход в гимназия да бъде по-висок. Ако тенденцията се запази, в един момент в елитните училища ще може да се влиза единствено и само с пълна шестица.

Според редица родители балът по български и литература, макар и по-висок от миналата година, е можел да бъде още по-висок. Причина за това е субективната оценка на преразказа. Напомняме ви, че вторият модул от изпита по български език и литература бе преразказ на част от „Войната на таралежите“ на Братя Мормареви.

Балът и по математика също можеше да бъде по-висок. Напомняме ви за сгрешеното условие на една от задачите по математика, като подробна информация за грешката може да прочетете ТУК.

Тази година кандидатстването след 7-ми клас е направено единствено и само в интерес на учениците така че МОН са предвидили надпревара и за ученици, които са пропуснали или провалили на матурите. Балът се смята по такъв начин, че ще може да се кандидатства дори само с оценки от училище и при всички случаи ученикът ще бъде приет някъде.

Всеки родители или кандидатстващ може да види статистиката на успеваемостта на учениците от София на националните външни оценявания по математика и български език на следните линкове:

 

http://www.rio-sofia-grad.com/web_folders/appl_files/2017_docs/statistika_BEL.pdf
http://www.rio-sofia-grad.com/web_folders/appl_files/2017_docs/statistika_matematika.pdf

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top