fbpx
Начало » Любопитно » Абитуриентски вълнения- последни месеци в училище

Абитуриентски вълнения- последни месеци в училище

  • netpro
  • 13 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за Абитуриентски вълнения- последни месеци в училище
uchenici

            Дванадесет години са много и повечето ученици ги усещат като особено мъчително и бавно минаващо време. Когато започне последният учебен срок обаче нещата рязко се променят и абитуриентските вълнения вземат връх. Това е напълно логично и разбираемо, тъй като тези последни няколко месеца са момента, в който наближаващите матури и кандидатстудентски изпити стават реалност и придобиват застрашителни размери, а едновременно с това и подготовката за бала вече тече с пълна сила и мислите се лутат между огромно количество учебен материал, рокли, прически, костюми, университети, любими учители и съученици… С две думи, истинска каша.

            Как да минем успешно и безболезнено през този период, в който децата напускат защитената училищна среда и започват живота си като възрастни? Не очаквайте да ви дам правилната рецепта, независимо дали сте ученик, родител или учител- не претендирам, че съм експерт в областта на психологията. Мога обаче да споделя с вас собствения си опит и наблюденията от времето, когато самата аз съм била ученичка (което не беше чак толкова отдавна). Ето няколко полезни, според мен, съвета, които, ако бях получила тогава, щяха безкрайно да ме улеснят:

1.      Нито матурите, нито кандидат-студентските изпити са толкова страшни, колкото ви казват учителите

Проявете разбиране- все пак за тях преподаването е цел на живота им, а и образователната система у нас придава излишна зловеща краска на всички изпити. Всъщност, ако през цялата година отделяте по 30-40 минути на ден, ще сте напълно готови да вземете и зрелостните, и кандидат-студентските без колосални усилия и със задоволителен резултат. Стига да не сте стресирани и да не отивате на изпит сякаш сте тръгнали към собствената си екзекуция.

2.      Има време и за учене, и за забавление

Не е нужно да се стресирате и да се затваряте вкъщи, за да учите по цял ден. Напротив, организирайте се от по-рано, отделяйте по малко време всеки ден и за нищо на света не се отказвайте от забавленията и хобитата си. В противен случай рискувате да се претоварите сериозно, което няма да доведе до нищо хубаво, напротив- преумората често води до моменти или цели периоди на блокаж, които, съгласете се с мен, когато ви предстоят изпити, са само източник на допълнителен стрес.

3.      Да, балът е важен…

Не позволявайте на никого да ви убеди в противното. Не е нужно да давате огромни суми за рокли, костюми, куверти, дискотека и какво ли още не, балът може да се случи и с по-умерено количество пари. Но отбележете края на един период- облечете нещо красиво, бъдете елегантни и се радвайте на последните безгрижни мигове всички заедно, като „един неразделен клас“. Оставете модата на ходенето по дънки на бала да ви подмине без да изпитвате и капка угризение. Дори и сега да не ви изглежда чак толкова важно или родителите или учителите ви да се опитат да ви убедят в нещо друго, повярвайте ми, ако им позволите, след години ще съжалявате, че нямате какво да разкажете за подготовката на тази важна вечер.

4.       … но не е най-голямото събитие в живота ви

 

Да, това е вечер, в която можете да се почувствате големи. Да седнете в официална бална зала, да сте център на вниманието, да изглеждате така, както може би никога повече в живота си няма да изглеждате. Но не драматизирайте излишно. Винаги нещо може да се обърка- с роклята, костюма, маникюра или музиката. Гледайте на нещата малко по-отстрани: отбележете, че това е последната ви вечер заедно и от утре всеки поема по своя път. Заедно е ключовата дума.

5.      Едва ли ще успеете отново да се съберете с целия клас и любимите си учители

Неслучайно това е краят на един етап. Знам, че сега ви е трудно да ми повярвате и че си обещавате да си останете все така близки и неразделни, но животът няма да ви го позволи. Някои от вас ще заминат да учат, а впоследствие и да живеят в чужбина, други ще започнат работа, която няма да им позволява да отделят толкова време за старите приятели, трети просто ще предпочетат новите приятели и новата среда, която ще си създадат в университета или работата. Това не значи, че те са лоши или са ви лъгали, че искат да поддържате връзка, а че просто сте пораснали и всеки си има нови приоритети.

6.      И, последно, кажете Благодаря.

На учителите, които цените, на съучениците, които обичате- изразете свободно емоцията си и покажете, че държите на тях. Когато излезете от училище няма да намерите време за това.

Материал на Ева Дончева

 

 

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top