fbpx
Начало » Класации » World University Rankings 2023 – класация, която всички очаквахме с нетърпение

World University Rankings 2023 – класация, която всички очаквахме с нетърпение

  • myotova
  • 19 окт. 2022
  •  Коментарите са изключени за World University Rankings 2023 – класация, която всички очаквахме с нетърпение

Класацията “World University Rankings 2023”, която всички очаквахме с нетърпение най-накрая излезе. Тя включва 1799 университета, намиращи се в 104 различни държави и региони, което я прави най-голямата и разнообразна класация на университети досега.

Тя се основава на 13 внимателно подбрани показатели за ефективност, които измерват представянето на институцията в четири области: преподаване, научни изследвания, трансфер на знания и международни перспективи.

Не е изненадващо, че на първите три места са University of Oxford, Harvard University, University of Cambridge и Stanford University, които винаги са се славели с изключително високо ниво на обучение, както и винаги са препокривали максимално всички показатели за ефективност. Това, което е интересно относно първите места в класацията е, че няма 4-то място. Stanford University и University of Cambridge делят това място.

Те са последвани от редица познати имена като Massachusetts Institute of Technology, California Institute of Technology, Princeton university и много други университети, базирани в САЩ. Швейцарският ETH Zurich заема 11 място, а на 16-то и 17-то виждаме Tsinghua University и Peking University, които се намират в Китай. На 19-то място е National University of Singapore, което прави Сингапур още по-атрактивна образователна дестинация за кандидат-студентите.

Първият европейски университет, който можем да видим в класацията е Technical University of Munich, намиращ се в Германия – една от най-добрите дестинации за висше образование в Европа. Тя заема и 33-то място с LMU Munich, както и 43-то, с Heidelberg University. Българският Софийски университет се нарежда чак на 1201-во място.

Класацията може да разгледате тук -> https://bit.ly/3s8PPwI

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top