fbpx
Начало » Класации » Топ университети за 2021 според Times Higher Education

Топ университети за 2021 според Times Higher Education

  • j.yaneva
  • 04 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Топ университети за 2021 според Times Higher Education
Класация Times Higher Education 2021

Излезе класацията на Times Higher Education за най-добрите университети в света за 2021. За поредна година Oxford University заема първото място. Освен него има още три великобритански институции в топ 20 – University of Cambridge, Imperial College of London и UCL.

Американските университети са преобладаващите в класацията – най-добрият от тях за 2021 е Stanford, заемащ втората позиция. Общо шест от осемте университета в Бръшляновата лига се класират в най-добрите 20 – Harvard, Yale, Princeton, Pennsylvania, Columbia и Cornell. MIT и CalTech пък са все така водещи в сферата на технологиите и запазват позициите си в топ 5 за света.

Място в класацията Наименование на университета Държава
1 University of Oxford Великобритания
2 Stanford University САЩ
3 Harvard University САЩ
4 California Institute of Technology САЩ
5 Massachusetts Institute of Technology САЩ
6 University of Cambridge Великобритания
7 University of California, Berkeley САЩ
8 Yale University САЩ
9 Princeton University САЩ
10 University of Chicago САЩ
11 Imperial College London Великобритания
12 Johns Hopkins University САЩ
13 University of Pennsylvania САЩ
14 ETH Zurich Швейцария
15 University of California, Los Angeles САЩ
16 UCL Великобритания
17 Columbia University САЩ
18 University of Toronto Канада
19 Cornell University САЩ
=20 Duke University САЩ
=20 Tsinghua University Китай

Тази година освен University of Toronto и ETH Zurich (обичайните лидери в образованието извън Великобритания и Щатите) в топ 20 се помества и китайския Tsinghua University. Това е най-високата му позиция в класацията до момента.

Китайските университети правят исторически скокове в The University Rankings, като данните разкриват, че те започват да се конкурират с американските институции в изследователския си принос. Броят на китайските учебни заведения в топ 100 се е удвоил за последната година – нещо изключително трудно за постигане, като се има предвид репутацията на досегашните лидери в класацията.

Освен че все повече университети в Китай се класират в челните позиции, се забелязва, че китайските институции със среден ранг също се изкачват в списъка. Това води до заключението, че цялостното образование в държавата се подобрява и то със скоростни темпове.

На какво може да се дължи това?

Най-вече на щедрото финансиране, което китайските университети получават от държавата и от частни спонсори, както и на големия брой специалисти, завършили в чужбина (най-вече в Щатите, Великобритания и Германия) и върнали се в Китай. Тези хора пренасят най-доброто от образованието на Запада у дома и по този начин допълват и развиват собствените си програми бързо и ефективно.

Друг фактор за подобрението на образованието в Китай през тази година (а и през идните) може да бъде коронавирус кризата, която не се отрази толкова тежко на висшите институции там. Докато в Щатите 87% от анкетирани студенти отговорили, че очакват някои американски университети да фалират, то в Китай този процент е бил едва 7. До фалит така и не се стига в Азия, но в САЩ вече се наблюдават финансови затруднения при немалко институции.

Уей Джанг, преподавателка по педагогика в University of Leicester, споделя, че очаква американските университети да загубят приходи и персонал и да замразяват проучванията си. Тези фактори биха довели до влошаване на репутацията на институциите и следователно до излизането им от челните места в световните класации.

Пандемията, изглежда, може напълно да преобрази класациите за световни университети, като даде път на повече азиатски институции към водещите позиции. Но дали това наистина ще се случи, предстои да разберем през идните години.

Източник: Times Higher Education

Вижте цялата класация тук

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top