fbpx
Начало » Класации » Чуждестранните студенти в САЩ, които създадоха компании за милиарди

Чуждестранните студенти в САЩ, които създадоха компании за милиарди

  • Елвира Юрукова
  • 08 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Чуждестранните студенти в САЩ, които създадоха компании за милиарди

Ако преди столетие чужденците пристигаха с лодка, за да станат имигранти, днес чуждестранните студенти получават дипломи от Purdue, MIT и Stanford и получават званието имигрант, след като американските компании ги наемат. Все по-често тези чуждестранни студенти стават и основатели на най-вълнуващите и иновативни компании в Америка, пише Стюарт Андерсън за Форбс.

Близо една четвърт (20 от 91) от американските мултимилиардни стартъпи имат основател, който идва в Америка като чуждестранен студент , според скорошно проучване на Националната фондация за американска политика.

Международните студенти, които станаха основатели на нови компании за милиарди долари, са създали средно над 1400 работни места на компания, огромното мнозинство, от които в САЩ (колективната стойност на компаниите им е 96 милиарда долара, което е равно на пазарната капитализация на изброените компании на фондовите пазари на Перу или Португалия.)

Международни студенти, които стават основатели на мултимилиардни компании

NAME UNIVERSITY COMPANY FOUNDED/CO-FOUNDED EMPLOYEES COMPANY VALUE
Noubar Afeyan MIT Moderna 645 $ 7.0 Billion
Ash Ashutosh Penn State Actifio 400 $ 1.1 Billion
John Collison Harvard Stripe 1,100 $20 Billion
Patrick Collison* MIT Stripe 1,100 $20 Billion
Nicolas Desmarais Amherst AppDirect 700 $ 1.0 Billion
Louay Eldada Columbia Quanergy Systems 250 $ 1.6 Billion
Borg Hald Stanford Medallia 1,300 $ 1.3 Billion
David Hindawi U.C.-Berkeley Tanium 750 $ 3.5 Billion
Arvind Jain Univ. of Washington Rubrik 1,200 $ 1.3 Billion
Tomer London Stanford Gusto 600 $ 1.1 Billion
Soham Mazumdar* Univ. of Illinois, Urbana Champaign Rubrik 1,200 $ 1.3 Billion
Elon Musk Univ. of Pennsylvania, Wharton School SpaceX 7,000 $21 Billion
Adam Neumann CUNY Bernard M. Baruch College WeWork 6,000 $20.2 Billion
Dhiraj Rajaram Wayne State, Univ. of Chicago Mu Sigma 3,500 $ 1.5 Billion
Daniel Saks* Harvard AppDirect 700 $ 1.0 Billion
Mario Schlosser Harvard Oscar Health Insurance 850 $ 2.7 Billion
Eric Setton Stanford Tango 500 $1.0 Billion
Bipul Sinha* Wharton School Rubrik 1,200 $ 1.3 Billion
Vlad Tenev Stanford Robinhood 250 $ 5.6 Billion
Ragy Thomas NYU Sprinklr 1,400 $ 1.8 Billion
Andrew Thompson Stanford Proteus Digital Health 300 $ 1.1 Billion
Arean van Veelen Univ. of Washington, Ferris State OfferUp 240 $ 1.2 Billion
Renaud Visage Cornell Eventbrite 900 $1.0 Billion
Tianyue Yu* Cornell Quanergy Systems 250 $ 1.6 Billion
Michelle Zatlyn Harvard Cloudflare 715 $ 1.0 Billion

Източник: Национална фондация за американска политика; информация на компанията. * Обозначава двама или повече международни студенти от една и съща компания. Стойности към 1 октомври 2018 г. от „ Billion Dollar Startup Club“, Wall Street Journal.

 

Историята на Мишел Затлин от чуждестранен студент до съосновател на компанията Cloudflare, оценявана на 1 милиард долара ни подсеща, че правилната имиграционна политика е от ключово значение.

 

Слуд като получава диплома от Harvard Business School, Мишел придобива разрешително за работа за 12 месеца по програмата Optional Practical Training (OPT). „Най-доброто, което правителството на САЩ направи по отношение на имиграцията, е ОПТ, за да даде възможност на чуждестранните студенти да останат и да работят за известно време след завършването си“, каза тя в интервю. „Това ми позволи да работя с Матю Принс по бизнес плана, който помогна за създаването на компанията.“

Следващото имиграционно препятствие за Мишел е получаването на виза H-1B, за да може да работи в Съединените щати за компанията, която тя съосновава. Първоначално тя не е одобрена, но след като Cloudflare подава писма от инвеститори, тя получава визата. „Ако не бях получили визата, щях да се върна в Канада и да се опитам да работя по Cloudflare оттам“, каза тя. – Ако това се беше случило, Cloudflare нямаше да бъде това, което е. Това очевидно би засегнало нашето развитие. “

Компанията продължава да расте от 225 служители през 2016 г. до 715 служители през 2018 г. Cloudflare има повече от 9 милиона уеб активи в своята мрежа, като предоставя на клиентите подобрен трафик, сигурност и други услуги. Мишел Затлин сега е главният оперативен директор на компанията.

 

Няколко решения на администрацията на Тръмп разтревожиха американските университети. Администрацията за малко да забрани всички обучението на китайски студенти в Съединените щати. Нови ограничения за китайските студенти в определени области бяха въведени, също така беше обявено издаването на предложение за въвеждане на максимален период на пребиваване за студентите с F-1 виза, което буди притеснения сред сегашните чуждестранни студенти за възможностите им да завършат образованието си в Америка.

Администрацията също така планира да ограничи или премахне (OPT)- програмата, която помага на Мишел Затлин за откриването на Cloudflare. Планира се и потенциално ограничение на допълнителните 24 месеца, разрешени за работа в САЩ за чуждестранни студенти по наука, технология, инженерство и математика (STEM науките).

По-добре е американските университети да бъдат отворени за всички и да се насърчават политики, които улесняват международните студенти да работят за компании в САЩ и да основават атрактивните бизнеси на утрешния ден.

Източник: money.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top