fbpx
Начало » Бакалавър » Най-добрите университети за бизнес специалности в света

Най-добрите университети за бизнес специалности в света

  • bobi
  • 15 дек. 2017
  •  Коментарите са изключени за Най-добрите университети за бизнес специалности в света

Бизнес науките са популярна специалност в последните години, тъй като те обхващат няколко различни дисциплини и осигуряват широко поле за кариерна реализация. Класацията Times Higher Education 2018 подрежда университетите, в които бизнес специалностите са с най-високо ниво на преподаване и се славят с добра репутация сред работодателите. В класацията участват 200 висши училища от 27 държави. В първите 20 преобладават университети от САЩ, със Stanford Univeristy и Massachusetts Institute of Technology начело. Не е изненада, че САЩ определено доминира в обучението по бизнес, но Великобритания и Азия също се нареждат сред първите места. Германия, Дания, Австралия и Канада са следващите държави с най-много представители.

Класацията се базира на няколко фактора, като тези с най-голяма тежест са нивото на преподаване и качеството на изследователската дейност. Ето и първите университети:

  1. Stanford University

Бизнес училището на Станфорд е един от най-селективните университети в САЩ и конкуренцията за място там е огромна. Обикновено едва 7 % от кандидатите са приети. Студентите в магистърски и докторски програми могат да комбинират специалности от другите факултети, обединявайки бизнес обучението със социални науки или право. В бакалавърските програми няма специфична специалност по бизнес, но студентите могат да избират между Икономика, Международни отношения или Мениджмънт.

  1. Massachusetts Institute of Technology

Бизнес училището на престижния технологичен институт се нарича Sloan School of Management, още познат като MIT Sloan. В допълнение към програмите по бизнес, университетът предлага на бакалавърските си студенти в други специалности курсове, които ги обогатяват с познания по бизнес. Специализираните специалности по бизнес науки включват Финанси, Предприемачество, ИТ, Маркетинг. Във всички тях има силен фокус върху иновациите и технологиите. Много от последните тенденции в технологичното влияние върху бизнеса са дело на студенти от MIT Sloan. Институтът в Масачузетс е един от най-престижните университети в света, Разположен е в Кеймбридж, Масачузетс, и е средище на иновации и предприемачески дух.

  1. University of Oxford

Студентите в бакалавърски програми в Оксфорд изучават икономика и мениджмънт в малки групи. Факултетът по бизнес е Saïd Business School, в който се преподават бизнес, мениджмънт  финанси. Той е едва на 20 години – сравнително нов на фона на други престижни бизнес училища по света. В портфолиото на магистърските програми са тези по Финанси и икономика, Право и финанси и Стратегически мениджмънт, както и популярната MBA програма. Всички студенти от факултета по бизнес са част от Оксфорд и неговата общност.

  1. London Business School

London Business School е част от веригата на University of London и е основан през 1964. Основният му кампус е в Лондон, а през 2007 година е открит и втори кампус в ДУбай. Най-престижната бизнес специалност в университета е MBA (Master of Business Administration), която се концентрира върху няколко основни модула и разнообразие от избираеми дисциплини. Университетът предлага и магистърски програми в сферата на финанси, финансов анализ, мениджмънт, лидерство и стратегия. Сред завършилите го са редица известни изпълнителни директори и предприемачи. 

  1. University of Cambridge

Кеймбридж е съставен от 29 колежа и разполага с над 100 библиотеки. Специалностите по бизнес и икономика се преподават основно в Cambridge Judge Business School. Портфолиото на университета включва редица бакалавърски и магистърски програми по финанси, счетоводство и мениджмънт, както и MBA програмата.

Ето и останалите университети в топ 10:

Място в света Университет Държава
1 Stanford University САЩ
2 Massachusetts Institute of Technology САЩ
3 University of Oxford Великобритания
4 London Business School Великобритания
5 University of Cambridge Великобритания
6 Harvard University САЩ
7 University of Chicago САЩ
8 Northwestern University САЩ
9 University of Pennsylvania САЩ
10 University of California, Berkeley САЩ

Източник: Times Higher Education World University Rankings 2018

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top