Начало » Бакалавър » Най-добрите университети във Франция

Най-добрите университети във Франция

  • bobi
  • 24 Ное. 2017
  •  Коментарите са изключени за Най-добрите университети във Франция

Ако обмисляте да следвате висшето си образование във Франция, добре е да знаете кои са най-високо оценените университети. В последната класация на Times Higher Education за световно образование попадат 31 висши учебни заведения от Франция.

Парижките университети заемат първите 4 места, но учебните заведения в Лион, Марсилия, Гренобъл и Бордо също попадат в първите 10.

Класацията определя Paris Sciences et Lettres – PSL Research University Paris за най-добрия университет във Франция. В него се обединяват 25 университета от изследователски тип в Париж и 3 от други части на Франция

  1. Paris Sciences et Lettres – PSL Research University Paris

Университетът е формиран от 25 висши учебни заведения в Париж. Основан е през април 2010 от 5 престижни френски институции: École Normale Supérieure, Collège de France, Парижката обсерватория, Chimie ParisTech и ESPCI ParisTech. Университетие под шапката на PSL са както стари образователни центрове, основани през Просвещението, така и нови модерни висши училища. Основната цел на университета е да се затвърди като водеща изследователска институция в света. PSL има изградени връзки със световни лидери като University of Cambridge, University College London, Peking University и National Taiwan University. Общо 22 Нобелови награди са присъдени на научни изследователи от университета в сферите на физиката, химията, литературата, психологията, медицината и икономиката.

2. Ècole Politechnique 

École Polytechnique се фокусира върху науката и технологиите. Университетът се намира в малко предградие на 10км от Париж, а е него учат едва 3,000 студенти. 30 % от състава им е чуждестранен – международните студенти споделят, че получават специално внимание и подготвителни програми. École Polytechnique  предлага модерен подход в програмите си, които комбинират отлично преподаване и изследователска дейност сред разнообразие от сфери и специализации. Приемът за бакалаври изисква предварителна подготовка от две години и задължителен устен изпит. Френските студенти трябва да преминат през 8-месечна военна служба през първата си година, тъй като университетът все още се управлява от Министерството на отбраната.

  1. Pierre and Marie Curie University

Pierre and Marie Curie University (UPMC) е създаден след разделянето на Парижкия университет през 1970г. Това е най-големият научен център в страната с над 30,000 студенти.  Университетът разполага с 8 университетски болници и е познат с програмите си по математика. Голям брой студенти и преподаватели са печелили Нобелови награди за физика, химия и медицина. UPMC има 120 изследователски лаборатории за инженерство, околна среда, енергия, здравеопазване. Повече от 5,000 учени и професори работят в тези 4 отдела. Около 20 процента от студентите са международни.

  1. Paris-Sud University

Друг голям университет е Paris-Sud с близо 30,000 студенти и кампуси в южните предградия на Париж. Университетът е признат с постиженията си в областта на физиката и химията. Той притежава едни от най-добре развитите лаборатории във Франция в сферите физика, астрофизика, атомна физика, нанонауки. Две Нобелови награди и още много медали са присъждани на учени от университета. Част от възпитаниците на Paris-Sud са водещи бизнес професионалисти, включително и бившия вицепрезидент на Apple. В университета учат около 4,800 международни студенти от 125 различни държави. 

  1. École Normale Supérieure de Lyon

École Normale Supérieure de Lyon е един от четирите т.нар. „Ècole Normale Superiéures” във Франция и единственият в топ 5, който се намира извън Париж. ENS Lyon е основан през 1880 година. Повечето от студентите в него са местни, а влизането в него се осъществява става само след преминаване на тежки приемни изпити.

Ето и останалите френски университети в първите 10 на класацията Times Higher Education’s World University Rankings 2018:

Позиция във Франция Позиция в света Университет
1. 72. Paris Sciences et Lettres – PSL Research University Paris
2. 115. École Polytechnique
3. 123. Pierre and Marie Curie University
4. 181. Paris-Sud University
5. 182. École Normale Supérieure de Lyon
6. 196. Paris-Sorbonne University – Paris 4
7. 201-250 Paris Diderot University – Paris 7
8. 251-300 Aix-Marseille University
9. 251-300 École des Ponts ParisTech
10. 301-350

University of Bordeaux

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top