fbpx
Начало » Магистър » Кандидатстване магистър » Най-желаните магистратури в чужбина

Най-желаните магистратури в чужбина

Информационна сигурност, Работа с бази данни и Устойчиво развитие са сред най-желаните магистратури в чужбина

Все повече българи кандидатстват за магистратури в европейски университети, за да получат качествено образование в чужбина, което им гарантира успешна професионална реализация

 

В световен план, търсенето на магистратури се е увеличило, като предвижданията са броят на магистрите да се увеличи с 34 % до 2022 г. За сравнение, от 1996 г. до 2010 г. се е наблюдавал най-големият бум, изразяващ се в увеличение на магистрите с 63%. У нас този бум съвпада с присъединяването ни към ЕС, което даде несравнимо по-големи възможности за получаване на магистърска степен в чужбина, и то при приемливи цени.

Оказва се, че учебните такси за магистри в държавните европейски университети са напълно достъпни за българските студенти. Например, във Великобритания се отпускат заеми за магистърските програми до 10 000 бр. паунда. В Холандия таксите за 2019/2020 г. започват от 2083 евро и варират в зависимост от избраната програма, като едновременно с това се предлагат различни форми на студентско финансиране. В Австрия и Германия магистратурите са напълно безплатни (има само административни такси в някои университети)  а и се предлагат различни стипендии. В Дания и Швеция обучението за магистри е безплатно, но критериите за прием, особено в Дания, доста се повишиха през последните 1-2 години.

Сроковете за кандидатстване в магистърските програми са различни в зависимост от университета и специалностт

а, като за Великобритания може да се кандидатства дори до края на месец август. Все пак, колкото по-рано е подадена кандидатурата, толкова по-добри са шансовете за прием, споделят от консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА.

Обикновено изискването на университетите е магистърската степен да бъде в същата сфера, в която е и бакалавърската, т.е. ако кандидатът е завършил бакалавър по бизнес мениджмънт, може да запише спортен мениджмънт на ниво магистратура. Само в някои случаи е възможно отдалечаване от бакалавърската програма, например при насочване към сферата на бизнеса и мениджмънта.

За българските кандидат-магистри най-желани страни са Великобритания, Холандия, Германия и Австрия, като лидер все още е Великобритания.

 

Наред с традиционните магистратури в сферата на финансите, правото и компютърните науки, скорост набират много нови, интересни и перспективни програми, напр. Информационна сигурност, Мениджмънт и иновации, Енергиен мениджмънт, Работа с бази данни и биометрични данни, Микробиология и биотехнологичен анализ, Биомедицинско инженерство, Устойчиво развитие и др. ИТ специалностите все още са силно предпочитани поради възможности за бързо професионално израстване и високия жизнен стандарт, който осигуряват в перспектива.

Източник: ЕДЛАНТА

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top