fbpx
Начало » Класации » Великобритания е петата най-скъпа дестинация за образование в чужбина

Великобритания е петата най-скъпа дестинация за образование в чужбина

  • bobi
  • 30 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Великобритания е петата най-скъпа дестинация за образование в чужбина

Най-новото проучване на финансовия сайт finder.com показва, че Великобритания е петата най-скъпа образователна дестинация след Канада, Австралия, Нова Зеландия и САЩ. Средната такса за обучение по света за една година в около 2,536 паунда на година, а голям процент студенти в Европа плащат дори по-малко – около 1,000 паунда на година. В островната държава обаче таксите са около 4 пъти по-високи от средните за Европа, като към днешна дата цифрата е £9,250 на година за бакалавърска програма. Съществуват спекулации за допълнително вдигане на таксите заради Брекзит и мнозина се питат заслужава ли си следването във Великобритания?

Топ 7 на най-скъпи страни за образование в чужбина 

Държава Минимална годишна такса (в британски паундове)
САЩ £19,968
Нова Зеландия £14,335
Австралия £11,453
Канада £10,376
Великобритания £9,250
Хонг Конг £8,963
Сингапур £7,794

Заслужават ли си таксите в британските университети?

Проучване от 2018 година на Independent показва, че само един от трима студенти смята, че таксите му за университет в UK си заслужават полученото образование. Друго проучване на организацията Office for Students (OfS) също показва, че студентите са все по-малко самоуверени в изплащането на студентските си заеми и намирането на достатъчно доходоносна работа. Това проучване е проведено сред 60,000 студенти, сред които току-що завършили и вече работещи възпитаници. То бе публикувано малко след дългоочакваното изявление на правителството относно университетските такси, в което министър-председателят Тереза Мей потвърди, че не се очаква намаляване на фиксираната такса от 9,250 паунда на година.

Някои от участниците в проучването споделят, че очакват да изплащат студентските си заеми цял живот. Много от тях също отчитат и високия стандарт на живот във Великобритания и големите разходи за живот, които допълнително оскъпяват следването.

Самите британски граждани също възприемат таксите в родната си страна за „прекалено високи“ и все повече избират следването в Европа и отвъд океана.

Какви са алтернативите?

Броят на британски студенти, отиващи да учат в САЩ,  се увеличава според статия на The Economist, в която става ясно, че от 2010 година насам в САЩ учат три пъти повече международни студенти. Същевременно обаче САЩ е и най-скъпата дестинация за образование  чужбина, с минимални такси за обучение от 19,000 паунда годишно.Както вече споменахме, висшето образование обхваща и много други параметри освен таксите за обучение – месечен наем, разходи по живот, разходи за учебници и пособия, транспорт.

За щастие, пред студентите, които искат да учат в чужбина, днес стоят редица възможности, които не изискват толкова големи суми, колкото обучението във Великобритания или САЩ.  Сред най-атрактивните дестинации са тези, които предлагат безплатно обучение за граждани на страни от ЕС, както и програми на английски език: това са скандинавските държави (в които обаче трябва да имате едно наум за високия стандарт на живот). Франция и Германия имат доста представителни университети в световните класации за международно образование, а таксите в държавните университети там са от порядъка на 150-300 евро на година. Друга предпочитана опция от голям брой студенти е Холандия, с такси за бакалавърски програми от 2,000 евро на година.

Разбира се, британското образование върви ръка за ръка с престижната диплома, призната и уважавана в цял свят. Ако все пак за вас степен от британски университет е мечта и цел, но таксите в островната държава не са по джоба ви, съществува възможността да получите британско образование от водещ университет, учейки в София – благодарение на програмите на University of Sheffield в България.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top