fbpx
Начало » Езиково обучение » CAE vs. IELTS – Какви са основните разлики

CAE vs. IELTS – Какви са основните разлики

CAE е международен изпит по английски език, разработен от Кеймбридж. Той се състои от четири раздела: четене, ползване на английски език, писане, слушане, говорене.

IELTS (International English Language Testing System) също оценява четири от вашите умения по английски език – четене, писане, слушане и говорене. Това е най-популярният академичен изпит по английски език.

И в двата изпита, оценката от секцията по говорене се провежда с учител, а останалите задачи са индивидуални (на компютър или на хартия) и се проверяват по-късно.

Въпреки че тези два изпита могат да изглеждат подобно на пръв поглед, има доста разлики между тях, които са обяснени по долу и които ще ви помогнат да вземете решение, кой изпит е подходящ за вас:

 

  1. Валидност

Първата и основна разлика е давността на изпитите. Основната разлика е, че IELTS има валидност от 2 години. Сертификатите на Кеймбридж са безсрочни.  Затова и експертите на езиков и изпитен център АВО съветват да инвестирате времето и усилията си, за да получите сертификат, който ще ви послужи за по-дълго време. IELTS е изпитен тест, който би ви послужил само за прием в университет.

 

  1. Изпитни компоненти

Не може да се каже, че IELTS е по-лесен от CAE. Това твърдение е малко непрофесионално, но е доста широко разпространено. Двата изпита са доста различни. Важно е да споменем, че в компонентите на IELTS няма част, в която да се правят упражнения за граматика. Това донякъде за някой явяващи се им се струва улеснение. Другата разлика е, че на изпита на IELTS устната част е само с един кандидат и той говори на изпитващия. При Кеймбридж са винаги двойка или тройка и говорят един на друг и може би това кара някой кандидати да се чувстват по-спокойно, защото неизвестността с кой ще се явиш на интервю е фактор. Може този друг кандидат да е по-слабо подготвен, макар че никой от изпитващите не се влияе от това. Подготовката на единия кандидат не влияе на резултата другия и всеки се оценява индивидуално.

 

  1. Резултати

Невъзможно е да се провалите на изпита IELTS – накрая просто да получавате сертификат с резултат от 4.0 до 8.9. Сертификат за CAE се издава само ако изкарате 60% или повече.

 

Още по темата:

Сертификатите на Кеймбридж са гаранция за знания за цяла живот 

Пътят на две ученички до световно образование 

От 1990 година Езиков и изпитен център АВО-Бел подготвя успешно своите курсисти за изпитите, с които да заслужат най-престижните сертификати за владеене на английски език – сертификатите на Университета Кеймбридж. Като отворен изпитен център на Cambridge ESOL АВО-Бел провежда изпитите за тези сертификати, както за свои курсисти, така и за външни кандидати в цяла България.

За повече информация относно курсовете Изпитна подготовка:

www.avo.bg

Т: 0700 12 257; 0700 10 257

М: 0898 98 42 42; 0896 896 896

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top