fbpx
Начало » Езиково обучение » Езиков курс » ТОП 5 съвета за по-добро произношение на английски

ТОП 5 съвета за по-добро произношение на английски

  • Lyubina Panayotova
  • 14 май 2019
  •  Коментарите са изключени за ТОП 5 съвета за по-добро произношение на английски

Всеки, който изучава английски език знае, че произношението на думите често се различава от тяхното изписване. За разлика от произношението, английският правопис не се е развил особено много през времето. Това прави произнасянето на думите истинско предизвикателство за тези, които изучават езика.

Но доброто произношение не се изразява само в начина, по който думите и буквите звучат. Има и други, еднакво важни особености, като например, интонацията (как тонът на гласа се променя, повишава или снижава), ударението (на кои думи и срички наблягаме, докато говорим) и свързването на речта (как думите звучат различно, когато са свързани в естествения говор). Всички тези свойства допринасят за доброто произношение, което е различно от акцента.

Във Великобритания, САЩ и в други англоговорящи държави хората говорят на много и разнообразни акценти и все пак всички те могат да имат правилно произношение. Когато изучавате английски език, не е необходимо да звучите като англичанин или като американец. Доброто произношение означава да останете разбрани, а не да звучите все едно сте родени в Ню Йорк или Лондон. И така – какво да направите, за да могат да ви разбират хората от цял свят, независимо от родния ви акцент?

Ето пет съвета за това как да подобрите произношението си:

  1. Слушайте! Има много начини да направите това – да гледате филм на английски, да слушате подкастове на интересни за вас теми, дори и да слушате музика. Опитайте се да забележите интонацията на хората. Може да надградите уменията си като им подражавате в начина на говорене – слушайте кратки изречения или фрази, повтаряйте ги, опитвайки се да имитирате звуците, интонацията и ударението върху думите.
    В сайта на Британски съвет https://learnenglishteens.britishcouncil.org/ ще намерите упражнения за слушане, създадени специално за ученици на възраст 12-18 години.
  2. Направете си запис.Повторете кратки фрази, които сте чули или направете някое по-дълго, устно упражнение от учебника си като например – опишете някакво изображение. Изслушайте се и отбележете звуците, които ви затрудняват; упражнявайте тези думи/звуци и пак направете запис. Забелязвате ли подобрение?
  3. Използвайте речник.Освен хартиени речници, които съдържат фонетична транскрипция, има и много онлайн речници, където може да кликнете и да чуете как се изговаря дадена дума. Един особено добър пример за такъв е  howjsay – даже наименованието на този уебсайт е полезен пример за това как по естествен начин се произнася често срещаният въпрос „How do you say…?”
  4. Упражнявайте се!Различните езици имат различни звуци и понякога е трудно да адаптираме произношението си към тях. Някои звуци са физически трудни за възпроизвеждане, тъй като не съществуват на родния ни език. Също както, когато учите нов спорт или танцово движение, така и при произношението е изключително важно да се упражнявате, за да можете да свикнете с новите звуци – колкото по-често го правите, толкова по-лесно става.
  5. Започнете курс по английски език. Обучението в група ще ви даде възможността да използвате езика говоримо с хора на вашата възраст и езиково ниво. Едно от най-трудните умения за усвояване при изучаване на чужд език е именно умението за говорене и притеснението, което може би чувствате при усвояването му е съвсем естествено. Не сте сами! Повечето хора също се притесняват, заради начина, по който звучат на английски език. Когато се упражнявате заедно, под ръководството на квалифициран преподавател, постепенно ще усетите, че се отпускате и притеснението ще изчезне.

Изучаването на нов език не винаги е лесно, но в Британски съвет ще учите със световните експерти в преподаването на английски. Курсовете се водят от квалифицирани преподаватели, които използват съвременни учебни техники, ресурси и технологии, за да насърчат активното участие на учениците и да увеличат мотивацията и напредъка им. Вижте повече за курсовете за ученици и тийнейджъри на Британски съвет: www.britishcouncil.bg

Курсовете се провеждат в сградата на Британски съвет на ул. Кракра 7 в София.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top