fbpx
Начало » Езиково обучение » Ваканция в чужбина » Лято, ваканция и… чужд език?!

Лято, ваканция и… чужд език?!

Не познавам много деца, които скачат от радост, ако им се наложи да учат и през дългоочакваната лятна ваканция, без значение колко любим им е даден предмет. Но за разлика от другите предмети, предимството на чуждите езици е, че могат да се комбинират с почивка на море или планина, или пък с пътуване в друга държава. За щастие на родителите, и донякъде на децата, изборът на езикови ваканции е богат.

Потапяне в средата и културата

Това е едно от предимствата на предлаганите ваканции, а другото е мултикултурната среда, в която децата се запознават и с други култури освен тази, чийто език ще усвояват. Това е полезно и ако предстои обучение в чужбина – в средно или висше училище.

Възрастови групи

Предлагат се ваканции за различни възрастови групи, съобразени със специфичните потребности, знания и умения. Границите в годините варират, но примерно разделяне е от 8 до 11 години, от 12 до 14, от 15 до 17, на 18 и нагоре, на 25 и нагоре. Ваканциите по немски, френски и испански, например, предлагат по-малко групи, може би заради по-слабия интерес: от 7 до 14, от 15 до 17 и от 18 години нагоре.

Задълбочаване на знанията в конкретна област

Тези, които имат интерес да развият езиковите си умения в професионална област, могат да избират медицина, право, бизнес, маркетинг и др. специализирани езикови ваканции или курсове.

Разнообразие от методи

Не е изненада, че се набляга най-вече на развиване на комуникативните умения чрез дискусии, дебати или игри, а интерактивната програма се определя от силните и слабите страни на учениците, като може да се наблегне и на лексиката и граматиката.

Свободно време

Часовете се провеждат дообяд или следобяд, а през свободното време се предлагат извънкласни дейности, сред които спорт, посещение на забележителности, организиране на партита или други събития.

Цени

Цените варират според това какво се включва във ваканцията и колко дълго продължава, но ето няколко примера: една седмица (22 часа) във Великобритания, всичко включено, ниво В1, струва около 3400 лв.; една седмица (20 или 25 часа) в Германия, всичко включено, струва между 1700 и 2200 лв, а по-евтини варианти са за 500 лв за седмица, но в този случай не всичко е включено и има допълнителни разходи.

Езикови ваканции в България

Ако не държите на обучението в чужбина, у нас се предлага не по-малко изобилие от лагери и ваканции на планина и море. Интензивното, и често доста сериозно, изучаване на езика, е придружено от голям брой организирани активности като яздене на коне, лагеруване на открито, пейнтбол и др.

За едноседмичен езиков лагер цените са около 800 лв, а за двуседмичен – около 1500.

Езикова ваканция… вкъщи

Освен изброените дотук варианти, не трябва да пропускаме и не по-малко атрактивните опции, от които могат да се възползват и деца, и възрастни, а именно – да се поддържа чуждия език и дори да се постигне напредък у дома. Нечувано, нали? Но напълно възможно и, най-вече – достъпно за всички. Единственото, което е нужно, е желание и „ноу хау“. Първото от вас, второто – от нас. И така, ето няколко идеи как можете да се „изучите“ сами:

– Снабдете се с книга на съответния чужд език. Това може да стане в обикновена книжарница, в книжарница за учебна литература към големите издателства на съответния чужд език или в интернет, където може да четете онлайн, да си свалите безплатно или да си закупите книжно тяло или в електронен вариант. Препоръчвам да търсите книги, които са адаптирани, и са на нива – изберете едно ниво под това, което смятате, че сте. За да упражнявате уменията си за слушане и разбиране, търсете аудио книги. На пазара има достатъчно варианти, включително и на българско издателство, което предлага детективска поредица на нива с аудио диск към книгата, така че да можете и да четете, и да слушате.

– Онлайн упражнения с отговори. Това е лесен начин да поддържате или надградите знанията си по граматика. Ще намерите упражнения за различни нива и покриващи разнообразие от теми в граматиката на чужд език, особано английски, а хубавото е, че в повечето случаи има опция за проверка и показване на верните отговори, което е много полезно при всякакъв вид самоподготовка.

– Платформа за писане. Лесно можете да намерите и платформи за оценяване на писмени работи, където срещу регистрация пишеш и си изпращаш писмената работа, която се оценява, и се връща с коментар.

– Говорене. За тези, които са достатъчно смели и амбициозни, предлагаме да опитат и онлайн комуникация, платена, с хора, за които езикът е майчин. Има сайтове, които предлагат услугата срещу заплащане, като вие сами избирате преподавател, който ви харесва, и в рамките на 25 мин разговаряте с него или нея. Всъщност не става въпрос за квалифицирани преподаватели, а в повечето случаи просто за някой, който е нейтив спикър.

И така, както казахме, лятото чука на вратата, настроението вече е ваканционно, то май целогодишно е такова, и е хубаво освен почивката отрано да се планират и летните занимания. Не е лесно да се избере в изобилието от предложения. Най-скъпото не означава най-доброто, а най-евтиното често върви с комромиси, които не винаги са оправдани. Важно е при избора да участват и децата, дори и изборът им да е изобщо да не ходят никъде. Често натискът от страна на родителите предизвиква обратен ефект. А това никой не го иска, нали?

 

материал на Ива Йохан Ганчева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top