fbpx
Начало » Езиково обучение » Езиков курс » Изпитите на Кеймбридж са най-добрата подготовка по английски език

Изпитите на Кеймбридж са най-добрата подготовка по английски език

  • Lyubina Panayotova
  • 03 апр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Изпитите на Кеймбридж са най-добрата подготовка по английски език

Милена Грудева e преподавател в Езиков и изпитен център АВО-Бел. Вече от 13 години се занимава с изпитна подготовка за сертификатите на Кеймбридж – FCE, CAE и CPE, както и за IELTS и TOEFL. Милена е Team Leader към изпитния център на АВО и отговаря за стандартизацията, мониторинга и сертификациите на Кеймбридж екзаминаторите. Кариерата ú на преподавател по английски език стартира преди 20 години. Самата тя споделя с много любов за успехите на своите курсисти и какви важни умения изгражда в бъдещите кандидат-студенти подготовката за сертификатите на Кеймбридж.

 

Защо да изберем да се явим на сертификат на Кеймбридж?

Подготовката за изпитите на Кеймбридж е може би най-добрата подготовка по английски език. За да се подготви един кандидат за изпит на Кеймбридж, естествено трябва да подобри езиковото си ниво по отношение на лексика и граматика. Голямото предимство обаче е, че освен това тези изпити предоставят възможност да се подобрят всички други академични умения. Това е много полезно на абсолютно всички млади хора, които желаят да продължат обучението си в чужбина. Изпитите на Кеймбридж дават възможност за подготовка за т.нар. „английски за академични цели“. Уменията, които се развиват за писане, четене, слушане и говорене, са точно тези способности, които те трябва да демонстрират, когато започнат следването си в университет.

В Англия например студентите се възприемат като едни зрели хора, които са изключително независими от преподавателите. Бързото четене, избиране на информация и търсене на ключови думи – учениците го правят като подготовка по време на курсовете за изпитите на Кеймбридж.

Нямаме курсисти, които да са приети в университет и на които да е поставено условие за езиковото ниво. За мен това е огромен успех.

 

Какви врати отварят сертификатите на Кеймбридж?

Всички университети в Англия и Европа приемат високите нива на сертификата. Дори когато е упоменато, че изискват друг сертификат, когато нашите ученици представят Кеймбридж сертификат винаги получават одобрителен отговор. Самите университети имат високо мнение за институцията на Кеймбридж.

Сертификатите на Кеймбридж им дават това предимство, че те знаят и владеят езика на ниво, което им позволява да го ползват не само в академична среда, но и извън кампуса на университета, и да работят престижни професии. Ако решат да направят трансфер в канадски или американски университет за 1 година – тогава сертификатът също е предимство. Много често те имат всички останали качества, които и другите международни студенти притежават – със сертификат Кеймбридж те имат едно допълнително предимство, което разкрива пред тях и още възможности.

 

Какви са спецификите на изпитния формат на сертификатите на Кеймбридж?

Основните четири умения, които се развиват и се проверяват с изпита, са: уменията за четене с разбиране, слушане с разбиране, писане на академични текстове и говорене. Аз работя и в летните програми на университети в Англия и подготвям международни студенти, на които не им е достатъчен резултатът по английски, за да влязат директно в програмата. Там учат неща, които нашите курсисти са овладели в подготовката за явяване на формата на Кеймбридж. Например: как се пише есе като академични изисквания за сравняване и интерпретиране; развиване на критичното възприятие на един текст – анализ и оценка. Това е много важно за студентите в университета – те правят проучване, в което четат различни статии и трябва да ги анализират от академична гледна точка. Единствените изпити, които изискват нещо подобно, са Advanced и Proficiency на Кеймбридж (CAE и CPE).

Когато става дума за уменията за говорене, това е единственият формат, в който интервюто не се води само между изпитващия и кандидата. На изпитите на Кеймбридж двама кандидати са изправени пред интервюиращия. Този формат е много силно застъпен и в университетите в момента – студентите работят по групи, оценяването става по групи, презентации са вече много груповите с насоченост за семинари и обсъждания. Така нашите курсисти навлизат, макар и на ограничено ниво, в тази сфера – как се работи в група.

 

Съвети в деня на изпита: какви изпитни стратегии тренирате по време на курса?

Спокойствие и увереност – на първо място, които естествено се постигат с много стабилна подготовка преди това. Влиза се в един ритъм, в който се тренират стратегии, които са преносими по-нататък и в университета, и в живота. Това са стратегии за много бързо справяне в много кратки срокове с всички задачи. Изграждаме една рутина с безкомпромисна подготовка и много дисциплина, когато става въпрос за време. Много хора казват, че ги превръщаме в роботи. Не е точно така – превръщаме ги в много дисциплинирани хора, които ценят времето си и знаят, че за тези задачи има определено толкова време и този срок е постижим. Тази рутина води до спокойствие по време на изпита и съответно те изграждат тази увереност.

 

Бихте ли ни споделили повече за успешни истории на вашите ученици?

В Кеймбридж и Оксфорд има много наши ученици. В университети в Манчестър и Ливърпул ми беше безкрайно приятно да срещам познати лица. Всички те споделят, че благодарение на подготовката си за сертификата нямат проблем в университета дори през първата година. Тук се създава една безкрайно приятелска и сплотена общност. Учениците се подготвят почти 3 години при нас, когато се явяват на най-високите нива – включително и CPE. Всяка година организираме благотворителна изложба-базар и много активни са младежите от изпитна подготовка. Тази година той ще се проведе на 19-ти и 20-ти април в МОЛ София. Всички ваши читатели са добре дошли. Там, освен че ще подкрепят събитието, могат да се срещнат и с учители и ученици от групите за изпитна подготовка.

 

От 1990 година Езиков и изпитен център АВО-Бел подготвя успешно своите курсисти за изпитите, с които да заслужат най-престижните сертификати за владеене на английски език – сертификатите на Университета Кеймбридж. Като отворен изпитен център на Cambridge ESOL АВО-Бел провежда изпитите за тези сертификати, както за свои курсисти, така и за външни кандидати в цяла България.

За повече информация относно курсовете Изпитна подготовка:

www.avo.bg

Т: 0700 12 257; 0700 10 257

М: 0898 98 42 42; 0896 896 896

 

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top