fbpx
Начало » Езиково обучение » Езиков курс » Как да повишим нивото на английски през лятото

Как да повишим нивото на английски през лятото

  • Lyubina Panayotova
  • 03 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Как да повишим нивото на английски през лятото

Концентрацията и желанието за учене през лятото са обратнопропорционални на температурите и, нека си го кажем, нужна е сериозна мотивация за посягане към каквито и да е учебници, включително тези за езиково обучение. Набраната инерция и натрупаните да момента знания доста лесно се изпаряват в летните горещини, изпълнени с планове и мечти за почивка. Нека проследим няколко изпитани варианта за поддържане, опресняване и дори надграждане на нивото на владеене на чуждия език в по-лежерно, лятно темпо.

Заместете учебниците с нещо по-приятно

Тягостното усещане за учебен процес пред учебник може да се минимализира или дори неутрализира с потапянето в чуждоезикова среда по един приятен и неангажиращ (на пръв поглед) начин – телевизия, музика, списания, книги. В зависимост от езика, който изучавате, опитайте максимално често да се излагате на неговото влияние като гледате филми и предавания – по възможност без субтитри. Проверявайте за секунди в речниците на телефоните си непознатите думи, които срещате, опитайте се да ги запомните. Добавете ги в своята тетрадка-речник, ако усетите свръхентусиазъм. Слушайте музика на съответния език. Сравнете каквото сте разбрали от текста на първо слушане с повторно такова вече с текста на песента на екрана. Леко лицемерно е да наречеш слушането на любимата музика учене, нали? Четете статии и книги на езика, като започнете с по-ниско ниво и лека-полека увеличавайте сложността. Ще се изненадате колко приятно и неангажиращо може да повишите речниковия си запас по този начин.

Комуникирайте при всяка възможност

Не, не е нужно в семейството и сред приятелите си да разговаряте на чужд език (освен при взаимно съгласие и договорка), но лятото предполага много възможности за досег с чужденци. Насилете се да ги заговорите, в случай че попаднете в една компания или сте в близост до тях в града, на плажа, в планината. Упътете ги, посъветвайте ги нещо за престоя им у нас, или вие потърсете някакъв съвет от тях. Важното е да опреснявате езиковите си умения и да не спирате процеса на „развръзване на езика“. Понякога размяната на дори едно-две изречения е много полезна, за да може езиковата бариера на проговарянето да стои винаги вдигната. Водете комуникация на езика с университети в чужбина, в които бихте искали да учите. Писането на имейли е чудесно упражнение.

Работа или стаж с използване на езика

Това би била прекрасна възможност, макар и по-трудно реализируема. Потърсете такава в обявите за работа, чрез приятели и роднини. Фокусът ви трябва да бъде върху опциите с максимално използване на езика – преводи, водене на кореспонденция, позиции в туристически компании. Месец или два, прекарани в работна обстановка, с ежедневно използване на чуждия език, могат да заместят голям брой учебни часове над учебниците. Натрупаният опит и евентуалното заплащане са допълнителен бонус към сигурното надграждане и поддържане на нивото на чуждия език. Всякакви доброволчески дейности, които предполагат комуникация на езика, също са ваш таргет.

Летни езикови ваканции

За тях на страниците на списанието е изписано много, ама много. Чудесен, проверено работещ вариант за съчетаване на учене с най-приятни летни изживявания. Плавен преход от интензивното чуждоезиково обучение към ваканционното лято с комбинация от двете неща, балансирана в естествена интернационална среда от хора на сходна възраст, с общи цели и сродни интереси.

Всичко, което не ви натоварва, докато използвате езика

Тук влизат всякакви дейности, според личните интереси, мотивация и желания, стига чуждият език да присъства – играйте онлайн електронни игри, направете си блог и пишете, водете си дневник, правете виртуални турове в чужди държави.

Всеки човек е различен и уникален, следователно обобщения за това кое е категорично добре и кое е категорично вредно при преговарянето на чуждия език е трудно и дори неуместно да се правят. Все пак нека разгледаме и няколко неща, които – нека кажем така – не изглежадат особено уместни за правене през летните месеци в тази посока.

Интензивна работа с учебниците

След месеци, прекарани в усилно изучаване на езика, ежедневно или няколко пъти седмично, с учебници, учител, в училище, на курс, на частни уроци, представяте ли си този процес да продължи през лятото? Доброволно, под собствен или родителски надзор? Граматика, упражнения, есета? Честно? И най-мотивираният и дисциплинираният има нужда от почивка, намаляване на темпото, от презараждане и разнообразие. Стига обстоятелствата да позволяват, оставете тази сериозна работа за есента, не надценявайте силите си, за да не се получи антиефект и блокиране.

Поставяне на конкретни, нереалистични цели

В поставянето на цели няма нищо лошо, напротив, те са абсолютно необходими във всеки учебен и работен процес. Лошото идва, когато те са неправилно дозирани, насочени или формулирани. Не се самобичувайте с конкретни и тежки цели поне през лятото. Самият факт, че ще полагате усилия да опреснявате и надграждате чуждоезиковите си умения, е индикация, че липсата на цел не означава непременно наличие на мързел. И ако все пак ви се струва, че амбициите ви ще закърнеят, придържайте се към изпълними, по-приемливи и леки задачи. Всеки ден да сваля и преведа текст за песен без да е нещо непосилно, поставя натиска на ежедневна задача. Чисто психологически по-добре не би ли било да замените ежедневното със седмично или дори месечно, за да можете да компенсирате почивен от учене ден с по-плодотворен друг такъв? Смисълът е да намерите вашето темпо, в което да се чувствате добре, да учите с желание, но да не се поставяте под натиск и чувство за вина, ако/когато не успеете с някой срок или задача.

На куп

Това може да е грешка, свързана с казаното отгоре. Разпределянето на заетостта и усилията във времето работи добре. Приливът на зле насочен ентусиазъм може да ви накара да се „накажете“, или родитилски да се окажете „наказани“, с два, три, четири или колкото и да е, тежки дни на залягане над учебниците, защото седмици или месец преди това не сте пипнали нищо. Какъв плод, смятате, че би дало подобно нещо насред горещото лято, докато приятелите ви са по море, планина, екскурзии къде ли не? По-вероятно отвращение към езика, досада, затормозяване, и по-малко вероятно ентусиазъм, радост, удовлетворение.

Преговарянето, опресняването и надграждането на вече наученото през летните месеци е необходимо и похвално начинание, което може да бъде позитивно, приятно и дори много забавно. Ключовият момент е в правилният баланс между личната мотивация, усилията и подхода. И в това да не се забравя, че ученето на чужд език е процес, който продължава цял живот, че колкото повече си изложен на влиянието на езика, толкова по-добри резултати може да се очакват при активен отклик на това влияние, и че нищо не може да замени личната мотивация и отговорност.

материал на Ивайло Ганчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top