fbpx
Начало » България » Schwarz IT България: „Мечтаем за равен достъп до качествено образование за всички български деца“

Schwarz IT България: „Мечтаем за равен достъп до качествено образование за всички български деца“

  • myotova
  • 21 сеп. 2021
  •  Коментарите са изключени за Schwarz IT България: „Мечтаем за равен достъп до качествено образование за всички български деца“

През последните два дни, компанията дари 70 лаптопа за нуждаещи се деца от малки населени места в Северна и Северозападна България.

17 септември 2021 г., София – Осем училища в села от Северна и Северозападна България получиха дарение от седемдесет лаптопа, осигурени от технологичната компания Schwarz IT. Оборудването е предназначено за деца от социално-слаби и многодетни семейства, като голяма част от тях са от малцинствени етнически групи.

Лаптопите са оборудвани с всички необходими лицензи и програми за онлайн обучение на учениците. Дарението беше направено лично от ръководството на Schwarz IT България, които посетиха с. Георги Дамяново, обл. Монтана, с. Бело Поле и с. Арчар, обл. Видин, с. Ситово, обл. Силистра, с. Пластина, обл. Търговище, с. Ценово, с. Обретеник и гр. Борово, област Русе.

„Избрахме специално икономически изостанали и по-слабо развити райони с малки училища, тъй като често пъти те остават пренебрегвани за сметка на учебни заведения в по-големите населени места. Заедно със социалните служби и представители на МОН внимателно проучихме нуждите на всяко едно място, за да сме сигурни, че компютрите отиват при деца, за чиито семейства е непосилно да закупят подобно оборудване“, споделя Михаил Петров, главен изпълнителен директор на Schwarz IT България.

„Вярваме, че всички деца заслужават равен достъп до качествено образование. Надяваме се да виждаме все повече компании, които активно участват в този процес“.

Освен с желаните лаптопи, компанията зарадва децата и с подаръчни комплекти по случай старта на новата учебна година.

Бизнесът има отговорност към обществото, а за Schwarz IT качественото образование е от ключово значение за бъдещето развитие на децата.  За съжаление, все още има бедни райони, където семействата не могат да си позволят обучение в електронна среда. Децата не успяват да усвоят новия материал и изпадат от системата. Наваксването след това става изключително трудно, дори невъзможно и така порочният кръг се затваря’, уточнява Десислава Иванович, Прокурист в Schwarz IT.

Kолегата й Захари Бекяров, ръководител на екип в компанията, добавя: „Продължаващата епидемична обстановка налага с общи усилия да решим този проблем. Работим тясно с местните власти и училищата, където са записани учениците, и до 17 септември децата вече имат необходимата техника. За нас беше изключително обогатяващо и вълнуващо да се срещнем лично с децата и техните учители, да разберем повече за нещата, които ги вълнуват и за които мечтаят“.

Мустафа Ваклев, директор на ОУ „Д-р Петър Берон“, Село Плъстина: „Миналата година бяхме пети на Републиканското състезание по Шах. Въпреки това, училището ни често е пренебрегвано за сметка на учебни заведения в големите градове, в които учат стотици ученици. А нашите също имат нужда от подкрепа. Благодарим на Schwarz IT – в такива времена всяка помощ е ценна, защото много са училищата, на които им е нужна помощ, но малко са тези, които даряват, и то лично!“

Гинка Йорданова, директор на „ПГСС Ситово“, с. Ситово: „Имаме огромна нужда от компютри, за да направим зала, където децата да могат да ги ползват и дистанционно при определен режим. Радвам се, че има компании и сплотени хора като вас – готови да помогнат на училища и деца в нужда“

Камелия Божкова, Директор на ОУ Христо Ботев, с. Ценово: „Ние сме малко село с не много деца, но повечето са от социално-слаби семейства. Често нямат ток, но не се отказват да учат“.

Зоя Йорданова, директор на ОУ „Кирил и Методий“, с. Бело Поле, Видинска област: „Не сме свикнали много на помощи. Децата разчитат на нас и често пъти ние, учителите, ходим по домовете им, за да им помагаме в процеса на учене. Дано има повече компании с кауза като вашата!“

Иван Каменов, директор на ОУ „Отец Паисий“ в с. Георги Дамяново, обл. Монтана: „От 24 години съм директор тук. Селото ни е малко, децата също и е изключително трудно да получим подкрепа, дори когато сме искали помощ. Щастлив съм, че компанията ви се отзова на молбите ни!“

 

За Schwarz IT България:

Schwarz IT България е дигиталното сърце на водещата световна ритейл група Schwarz. Групата, със седалище Neckarsulm в Баден-Вюртемберг, обединява познатите в България конкурентни търговски вериги Lidl и Kaufland, компанията за рециклиране Pre Zero и компанията за производство Schwarz Produktion.

Schwarz IT България обслужва и предоставя IT решения на четирите подразделения на водещата световна ритейл група с около 500 000 служители по целия свят и над 12 900 магазина в повече от 30 страни. Като един от централните доставчици на IT услуги, Schwarz IT България отговаря предоставянето на IT инфраструктура, платформи и бизнес приложения. Сред целите за развитие на технологичната компания в следващите три години екипът да се разшири с минимум още 100 работни места.

Научете повече на bg.it.schwarz

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top