fbpx
Начало » България » PISA: Българчетата са нетолерантни и не познават глобалните проблеми

PISA: Българчетата са нетолерантни и не познават глобалните проблеми

  • bobi
  • 28 окт. 2020
  •  Коментарите са изключени за PISA: Българчетата са нетолерантни и не познават глобалните проблеми
В поредния доклад на PISA българските ученици на 15 г. са описани като нетолерантни към имигранти и незапознати с глобалните проблеми. В доклада се посочва още ,че те не са любопитни към други култури и че са под средните показатели за склонност към приемане на различна гледна точка.
PISA е най-мащабното изследване в света на подрастващите, техните учители и образователна система. Последният доклад PISA 2018 Global Competence бе представен в Сингапур на 22 октомври 2020 г.
Като плюс е отчетено владеенето на поне един език, различен от говорения в семейството. Това предимство имат 71% от децата, а 95.3% учат два или повече чужди езика в училище.

По-малко от половината директори са съобщили, че в преподаването в тяхното училище са засегнати международните конфликти и причините за бедност. 60% получават здравни беседи и обучение по равенството на половете. Едва 30% от училищните директори са посочили, че в техните училища с децата се говори как да контактуват с други културни и религиозни общности.

Въпросите са били в 7 направления: климатични промени и глобално затопляне, глобално здраве, миграция, международни конфликти, глад и недохранване в различни части на света, причини за бедността и равенство между мъжете и жените в различни части на света.
България е сред държавите, в които има голямо значение материалното и общественото положение на семейството, се посочва още в доклада.
По отношение на нагласата към имигранти, нашите 15-годишни ни подреждат сред страните с  най-отрицателни нагласи – Унгария, Полша, Словакия, Турция, Латвия и Саудитска Арабия.
До Доминиканската република и Обединените арабски емирства се подреждаме пък, когато е отчетена способността на учениците да разбират и приемат чуждата гледна точка.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top