Начало » България » Mobile App Development или в света на мобилните приложения

Mobile App Development или в света на мобилните приложения

 • bobi
 • 01 юни 2018
 •  Коментарите са изключени за Mobile App Development или в света на мобилните приложения

Развитието на технологиите и мобилните устройства доведе до промени в комуникацията, бизнес стратегиите, достъпа до новини и начините за развлечение. Бизнесът и потребителите са двигатели на тази новаторска среда, което прави програмистите на мобилни приложения една от най-търсените и бързо развиващите се ИТ кариери.

Развитието и потреблението на мобилни приложения постоянно нараства. Приходите и броят на работни места също са високи, като по данни на Евростат над 60% заетите в ИТ сектора са наети в тази сфера.

Mobile App Development (програмиране на мобилни приложения)

Mobile App Development (програмирането на мобилни приложения) е термин, използван за обозначаване на действието или процеса, чрез които мобилното приложение е разработено за мобилни устройства, като мобилни телефони и таблети. Създателите на софтуер трябва да осмислят дълъг набор от параметри като размери на екрана, хардуерни спецификации и конфигурации, поради силната конкуренция в мобилния софтуер и промените във всяка от платформите.

Програмистите на мобилни приложения създават софтуер за мобилни устройства. Мобилните или наричани още “приложни” програмисти пишат програми в среда на мобилна операционна система като използват съответните езици за програмиране. 

Как се създава мобилно приложение?

Програмистите на мобилни приложения пишат код или условно казано „програмират“. Разработчиците на мобилни апликации създават програми в среда за разработка на мобилни устройства, използвайки програмните езици C++, C# или Java. Създателитмобилно приложение избира операционната система (например мобилна платформа), за която ще разработва, като например iOS или Android, след което научава езиците за програмиране и средата за разработка на софтуер за тази платформа.

В момента на пазара има няколко основни мобилни платформи, на които се разработват мобилни приложения, като всяка една от тях налага и своя език на програмиране и специфики на средата за развитие.

Мобилна платформа Основен език Среда за програмиране Мобилни устройства
Android Java Eclipse Различни марки
iOS Objective C & Swift Xcode Само за устройства с марката Apple
RIM Java Eclipse Само за устройства с марката Blackberry
Symbian C++ Различни програми Различни марки

Търсени умения

Редица са качествата и необходимите умения, които трябва да притежавате, за да можете да програмирате мобилни приложение. Задълженията ви включват:

 1. Разработчиците на мобилни приложения трябва да имат познания по обективно-ориентирано програмиране – Java, Objective C и C++.
 2. Писане на код, тестване, отстраняване на грешки, мониторинг.
 3. Мобилните програмисти са квалифицирани да работят в средата за разработка на една или повече от най-използваните мобилни операционни системи.
 4. Разработчиците могат да реализират различни интерфейси при програмиране на приложения (API), за да поддържат мобилната функционалност.
 5. Специалистите познават терминологията, понятията и най-добрите практики за кодиране на мобилни приложения.
 6. Разработчиците на мобилни приложения адаптират съществуващите уеб приложения към водещите мобилни платформи.
 7. Програмистите работят в тясно сътрудничество с други отдели, за да оптимизират приложението.
 8. Разработчиците на мобилни апликации препоръчват промени и подобрения на съществуващите мобилни приложения.

За кого е подходяща тази специалност?   

Повечето работодатели в сферата търсят да назначат кандидати, които имат поне бакалавърска степен по софтуерно инженерство, компютърни науки, мобилно програмиране, програмиране на мобилни приложения или подобни програми, свързани с приложно програмиране или подобно програмно-ориентирано програмиране. При наемането на мениджърска позиции за мобилни разработки трябва да представите портфолио от разработени и завършени мобилни приложения и най-добрите ви програмни проекти.

Университети в Швеция, Дания и Великобритания отдавна предлагат магистърски програми  по Mobile App Development. Може да срещнете специализацията още като Mobile Computing App Inventor, Mobile Application Software Engineering, Web & Mobile App Inventor.

Познанията и уменията, които ще ви донесе съответната степен на висше образование включва разработване на приложения за iOS (iPhone & iPad), разработка на приложения за Android, обектно-ориентирано програмиране, Java програмиране, JavaScript, HTML, CSS, Objective-C и C++ програмиране, дизайн на потребителски интерфейс (UI), програмиране на игри и симулации, монтаж на портфолио от мобилни приложения, основи на бази данни, маркетинг и внедряване на мобилни медии. Предметът на обучението за разработване на мобилни приложения е ефективно и в онлайн формат.

Образование в България 

В България обучение по мобилно програмиране има в СофтУни, където в рамките на курса „Mobile Development“ може да добиете умения за създаване на мобилни приложения за Android и iOS среда, както и хибридни (cross-platform) приложения чрез Native Script. Курсът е разделен в три части, включително и практически ориентирана работа и създаване на собствен продукт – Mobile Development, Android Development, Swift Development for iOS.

В „Телерик Академия“ предлагат курс „Мобилни приложения за Android” – стъпка по стъпка обучение за разработка на приложения на една от най-популярните мобилни операционни системи в света. Включва обучение по програмния език Java, платформата Android, достъп до отдалечени данни и изграждане на мобилен интерфейс и custom изгледи за анимации и игри. Както и практическа част.

Има много възможности за онлайн курсове и самостоятелна подготовка, затова направете добро проучване, за да се насочите как и къде да се фокусирате в своето обучение.

 Реализация

Според специализацията и опитът ви, обучението в разработка на мобилни приложения и компютърно програмиране може да ви подготви за разнообразни професионални роли, които са широко търсени на пазара на труда.

 • Програмисти на мобилни приложения
 • Програмисти на Android приложения
 • Програмисти на iOS приложения
 • Софтуерен инженер
 • Софтуерен архитект
 • Дизайнер на мобилни интерфейси
 • Java специалист
 • Objective-C Developer

Бизнесът обикновено разработва мобилни приложения за множество платформи наведнъж, за да увеличи максимално пазарното си присъствие и възвръщаемостта от инвестицията. Затова перспективата пред вас като специалист в програмирането на различни мобилни платформи за създаване на приложения е голяма. Android и iOS доминират на пазара, като съставят над 90% от потребителския дял в световен мащаб, което е добра отправна точка къде да фокусирате образованието си.

Материал на Любина Панайотова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top