fbpx
Начало » България » Кратките е-уроци и видеоуроците в платформата е-просвета

Кратките е-уроци и видеоуроците в платформата е-просвета

  • j.yaneva
  • 23 окт. 2020
  •  Коментарите са изключени за Кратките е-уроци и видеоуроците в платформата е-просвета
Кратките е-уроци и видеоуроците

Новата  информация се възприема най-добре, когато са включени всички сетива. Затова все повече учители и родители залагат на интерактивните учебници и други електронни образователни ресурси – детето не само прочита информацията, но и я обвързва с картина и звук. Така то я разбира, запомня и прилага в практиката много по-добре. Интерактивни учебни материали съществуват във всякакви форми – от видеоуроци до цели електронни учебници и отделни кратки е-уроци, обогатени с 3D видеа, филми, звукозаписи, тестове и упражнения.

В отговор на най-съвременните световни тенденции в образованието издателска група „Просвета“ създаде онлайн образователната платформа е-просвета и обедини усилията си с водещия телеком А1 за нейното разпространение в България. Платформата предлага интерактивни електронни учебници за всички класове от 1. до 12, както и  разнообразни други ресурси, които помагат на всяко дете да усвои новия учебен материал независимо къде се намира.

Най-интересните помощни материали, които платформата предоставя обаче, са  кратките е-уроци и видеоуроците. Във времена, когато на всеки ученик може да му се наложи да се обучава от вкъщи, комбинацията от тези две форми гарантира по-лесното възприемане на новите знания.

Кратките е-уроци

Кратките е-уроци позволяват да се запознаем с материала за броени минути. Всеки е-урок е под формата на интерактивна презентация и започва със заглавен слайд, представящ темата чрез грабващо вниманието изображение.

Кратките е-уроци и видеоуроците

Директно след наименованието на урока следва неговото съдържание. Различните подтеми там, отговарят на определени цветове в останалата част от презентацията. Така ученикът се ориентира още от съдържанието и лесно намира отговорите на въпросите, от които се интересува.

Кратките е-уроци и видеоуроците

Както всяка добра презентация кратките е-уроци съдържат малко текст, който описва само най-съществената информация по темата. Подробностите се представят чрез останалите компоненти на новия образователен формат.

Главна роля играят изображенията. Те онагледяват фактите (например в уроците по човек и природа) и помагат на децата истински да разберат новия материал. Повечето снимки и илюстрации са съпътствани от кратки описания с  допълнителни разяснения.

3D визуализациите са изключително полезни при интерактивното образование. На практика се ползват в почти всички учебни предмети, но особено важни са при природните науки – биология, химия и физика, както и по история, където пренасят ученика направо в миналото.

Когато е необходимо, платформата е-просвета предоставя и аудиоматериали – например в читанките за малките или в уроците по английски,немски, руски и френски, където правилното произношение на новите думи е от изключително значение.

В края на всеки е-урок ученикът има възможността да затвърди своите знания, при това – не само с тестове. Интерактивните упражнения за самопроверка са перфектни за целта, защото превръщат обучението в забавление.

Видеоуроците

Видеоуроците не са новост. Разяснения на всякакви теми под формата на видеоматериали изобилстват из интернет пространството. Характерно за повечето такива клипове обаче е прекаленото опростяване на материала, а това често води до непълно усвояване на новите знания от учениците.

Видеоуроците в е-просвета са заснети с участието на едни от най-добрите учители от цялата страна. Резултатът – задълбочени и интересни занятия, пресъздаващи до възможно най-голяма степен атмосферата в класната стая.

Учителите в е-просвета дават също толкова от себе си за онлайн часовете, колкото и за присъствените си такива. Няма значение дали урокът е за първи или седми клас, „лесен“ или „труден“ – нещата са обяснени детайлно на разбираем за децата език.

Несъмнено най-голямото предимство на видеоуроците на е-просвета е колко много се доближават до присъственото обучение в училище. Така те гарантират доброто усвояване на учебния материал и от вкъщи – нещо особено важно всеки ден, а не само в периодите на принудителни ваканции, каквито имаме все по-често.


Кратките е-уроци и видеоуроците са вече част от бъдещето на образованието. Ако искате и вие да се присъедините към тази революция в начина, по който учим, непременно се регистрирайте в платформата е-просвета!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top