fbpx
Начало » България » Brexit не спира българите да учат във Великобритания

Brexit не спира българите да учат във Великобритания

  • bobi
  • 22 февр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Brexit не спира българите да учат във Великобритания

Европейците, включително и българите, продължават да имат интерес към образование във Великобритания въпреки Brexit. Това казаха образователни консултанти на пресконференция, предава БТА.

Правителството на Шотландия вече е обявило своето намерение да финансира студентите от Европейския съюз (ЕС) и през следващата учебна година – 2019/2020 г., посочи образователният консултант Ирина Христова.

Очакванията на консултантите са британското правителство да разреши кредитирането на студентите от ЕС за следващата 2019 г. И през следващия сезон за кандидатстване няма да има съществена промяна в броя на българите, които избират да кандидатстват в университети на Острова, коментира Христова.

С 6% нараства интересът на европейските студенти към топ университети като Оксфорд, Кеймбридж и медицински учебни заведения, посочи Христова. Тя допълни, че за останалите се запазва броят на кандидатстващите европейци.

Кандидатите от България, които имат интерес към университети като Оксфорд, Кеймбридж и медицински висши училища, са 20 души. За начална бакалавърска степен в останалите университети във Великобритания за учебната 2018/2019 г. са кандидатствали 2 080 българи.

Във Великобритания сега се обучават 125 хил. студенти от ЕС, а преподавателите от Съюза, работещи в академични институции във Великобритания, са 16%.

През тази година има промени при кандидатстването в две от страните – Франция и Дания, посочи Николай Христанов. Във Франция се променя изцяло системата за кандидатстване. Крайният срок за кандидатстване е до 13 март, като досега е бил 20 март.

Университетите, за които може да се кандидатства, вече са 10, а не 12, както е било досега. От тази година студентите могат да получат отговор от всеки от университетите, в които са кандидатствали, а не както е било преди – учебните заведения да се подреждат по желание и да се получава отговор само от едно.

Българите, кандидатстващи във Франция, предпочитат да учат приложна лингвистика, право, медицина. През миналата година българските студенти там са били 1 476.

В Дания университетите завишават изискванията за прием, каза Христов и допълни, че става въпрос за изискването за владеене на английски език и за въвеждане на определен хорариум часове по математика и физика за инженерните специалности.

В международното изложение „Световно образование“ тази година ще се представят средни и висши училища от Европа и света. Над 80 образователни институции ще участват във форума, който ще се състои на 17 и 18 февруари в столичния хотел „Маринела“.

Източник: www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top