fbpx
Начало » България » 81 случая на коронавирус в Бългрия

81 случая на коронавирус в Бългрия

  • bobi
  • 17 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за 81 случая на коронавирус в Бългрия

Пациентите с коронавирус у нас са 81. В Ловеч има пациент, в Перник има двама пациенти. Най-много концентрирани случаи има в София, заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на оперативния щаб.

„Състоянието на новите заразени с коронавирус е средно тежко, нямаме изявено тежко състояние

– всичките са средно тежко състояние с минимална симптоматика“, каза той.

„Пробите, които са направени в България, са над 250. От Стара Загора още нямаме информация. Единият от случаите в София е в болница София мед, той е с едностранна пневмония. За Балканския полуостров голям скок има в Румъния – още 16 случая“, добави шефът на ВМА.

„Три случая имат генерична връзка с Банско. Един е работил на лифта, другият е хазяинът и един е бил ски учител. Това е потвърдената информация“, заяви Мутафчийски.

Той обясни, че бременните жени раждат здрави деца и те не могат да се заразят в утробата от коронавируса. Ще се направи консултация със специалисти, за да се изясни напълно въпроса.

Ръководството на Българския фармацевтичен съюз ме увери, че

фармацевтите изпълняват добросъвестно задълженията си.

Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от агенция БГНЕС.

„Те дойдоха с конструктивни предложения. Въпросите, които коментирахме са за рецептурната книжка, да се признава като рецепта в този момент. Те бяха малко по-радикални, че искат и за в бъдеще, но това е въпрос на разговори, бих подкрепил такова предложение и ще проведем разговорите към този момент.

Интересно предложение е виртуална рецепта с мобилна комуникация, тук имам съмнения за възрастното население, че може да се справи със самата технология. Трето, обсъдихме да се даде възможност на фармацевтите да се препоръчва генерично заместване при липса на оригинален лекарствен продукт. Четвърто, постави се въпросът да се разговоря с НЗОК за отпускане на лекарства на хронично болни само по рецептурни книжки, този разговор също може да бъде проведен“, добави Мутафчийски.

Източник: https://www.vesti.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top