fbpx
Начало » България » 800 ученици предпочитат дуалното образование през тази учебна година

800 ученици предпочитат дуалното образование през тази учебна година

  • Lyubina Panayotova
  • 15 сеп. 2017
  •  Коментарите са изключени за 800 ученици предпочитат дуалното образование през тази учебна година

Фирмите, които ще обучават ученици от професионалните гимназии, вече са над 170.

Близо 800 ученици ще се обучават тази година в 30 професионални гимназии в цялата страна в рамките на българо-швейцарския проект ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“), съобщават от проекта.

През тази година в проекта се включват над 170 фирми, които осигуряват възможности за практика, наставници и работа със заплащане на учениците, докато учат.

Проектът за дуално обучение ДОМИНО започна през 2015 г. в две гимназии – в София и Казанлък, по две професии. Година по-късно професиите бяха пет, броят на училищата – 16, учениците – 425, а фирмите партньори – 63 в 11 града.

През май тази година завърши и първият випуск, включен в проекта – 20 възпитаници на Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ в Казанлък получиха удостоверение за завършено дуално обучение по швейцарски модел „учене чрез работа“, което допълва дипломите им за средно образование и сертификата за професионална квалификация за машинни техници, специалност „Машини и системи с цифрово-програмно управление“. Повечето от тях вече работят във фирмите, в които се обучаваха като ученици, а други следват в университет.

Почти две трети от участващите в проекта ДОМИНО фирми са средни и малки предприятия. Общо 80% от тях са в областта на тежката промишленост и енергетиката, а 20% са в сферата на леката и туристическата индустрия.

Учениците по дуално образование в рамките на ДОМИНО ще се обучават тази година по общо осем професии, които са търсени от бизнеса: машинен техник за машини и системи с цифрово-програмно управление, техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти, електротехник, газов техник, готвач, техник по транспортна техника, техник на електронна техника и техник-технолог в дървообработването.

Дуално образование по швейцарски модел има в цялата страна: София, Плевен, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Пловдив, Перник, Кюстендил, Севлиево, Златица, Варна, Сандански, Троян, Радомир, Панагюрище.

Проектът ДОМИНО започна да се изпълнява през 2015 г.

Източник: investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top