fbpx
Начало » България » 7 отличия спечелиха отборите ни по лингвистика

7 отличия спечелиха отборите ни по лингвистика

 • bobi
 • 26 юли 2021
 •  Коментарите са изключени за 7 отличия спечелиха отборите ни по лингвистика

След като през изминалата година такова състезание липсваше от календара, тази година Международната олимпиада по лингвистика все пак се проведе, макар и онлайн. 18-ото поредно издание на Международната олимпиада бе с виртуален домакин град Вентспилс, Латвия, а нашите състезатели се състезаваха присъствено на място в Националния център за повишаване квалификацията на учителите в Банкя.

Страната ни е инициатор на МОЛ, и ежегодно не само изпраща по осем български участници, но и вече традиционно постига забележителни резултати. Тази година това са 6 медала – 2 сребърни и 4 бронзови, както и 1 почетна грамота!

Ето и как са разпределени отличията в двата национални отбора и техните носители:

Отбор 1:

 • Александър Димитров, 10 клас, МГ Варна – сребърен медал
 • Ивайло Димитров, 12 клас, МГ Варна – бронзов медал
 • Михаела Колева, 12 клас, МГ Русе – бронзов медал
 • Атанас Бунтов, 11 клас, МГ Пловдив

Отбор 2:

 • Александра Найденова, 11 клас, ГПЧЕ Перник – сребърен медал
 • Василена Лазарова, 12 клас, СМГ – бронзов медал
 • Деяна Шевченко, 11 клас, ПГ „Константин Фотинов”, Самоков – бронзов медал
 • Дарена Георгиева, 11 клас, ПМГ Хасково – почетна грамота

Припомняме, че през 2020 Организационният комитет на Международната олимпиада по лингвистика избра състезанието да не се проведе, а през 2019 г. на 17-ата МОЛ в Южна Корея, българските състезатели спечелиха 2 златни, 2 сребърни, 2 бронзови медала и 1 почетна грамота.

БЪЛГАРИЯ И МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО ЛИНГВИСТИКА

МОЛ се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в Боровец. Към 2021 г. (включително) българските участници са донесли на страната ни общо 74 медала – 19 златни, 22 сребърни и 33 бронзови. 

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци.

Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-и и 12-и клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2021 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни над 1000 медала – 187 златни, 367 сребърни, 468 бронзови. – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, физика и химия.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top