fbpx
Начало » България » 7 нови професии в приема след 7 клас в Монтанско

7 нови професии в приема след 7 клас в Монтанско

  • bobi
  • 09 февр. 2024
  •  Коментарите са изключени за 7 нови професии в приема след 7 клас в Монтанско

Седем нови професии предлагат в приема след 7 клас в област Монтана. Сред тях са „фотограф“, „мебелист“, „бутикови облекла“, „пристанищна механизация“. Комисията по заетост ще трябва да ги утвърди на заседанието си в петък.

Регионалното управление на образованието в Монтана предлага 46 паралелки в план-приема след 7 клас за следващата учебна година. Спрямо настоящата броят им се запазва.

Приемът е обсъден с директорите на училищата, комисията по заетост, и е съобразен с нуждите на работодателите, уточни Росица Ангелова – началник отдел „Организационна методическа дейност и контрол“ в РУО – Монтана:

„Това, което предлагаме, са 46 паралелки – 12 са профилирани и 34 професионални. За новия държавен план-прием в предложението са включени и нови 7 специалности в шест училища“.

Новите специалности са: в Лесотехническа професионална гимназия, Берковица „Мебелно производство“. В Средно училище „Христо Ботев“, село Долни Цибър и  Средно училище „Отец Паисий“ село Медковец „Икономическо информационно осигуряване“.

В Професионална гимназия по производствени технологии Лом се предвиждат паралелки: „Охранителна техника и системи за сигурност” и „Пристанищна механизация“. В монтанското Второ средно училище „Никола Йонков Вапцаров“ в една паралелка ще се обучават за фотограф и библиотекар. Професионална гимназия по лека промишленост в Монтана открива специалност „Бутикови облекла“. В новия приемат след 7 клас са предвидени и паралелки с дуално обучение, уточни Ангелова:

„В Лесотехническата професионална гимназия-Берковица по професия „Техник, технолог дървообработване“, специалност „Мебелно производство“, и в Професионалната гимназия по техника и електротехника „Христо Ботев“-град Монтана, една паралелка с две специалности: „Електрообзавеждане на производството“ и „Машини и системи с цифропрограмно управление“.

993 ученици се обучават в 7 клас в област Монтана – с около 100 по-малко от предходната учебна година.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top