fbpx
Начало » България » 7 неща, за които не дължите обяснение

7 неща, за които не дължите обяснение

  • bobi
  • 03 май 2019
  •  Коментарите са изключени за 7 неща, за които не дължите обяснение

Никога няма да бъдете в състояние да се харесате на всички. Нито пък да задоволите техните очаквания.Колкото по-рано осъзнаете тази простичка истина, толкова по-добре за вас. В противен случай само ще продължавате да губите енергия, стремейки се да живеете спрямо правилата на другите.

Единствените хора, които заслужават да се съобразявате с тях, са членовете на вашето семейство и приятелите ви. Но дори и с тях всичко трябва да бъде в умерени граници.

Ако понякога смятате, че някой заслужава обяснение – дайте му го, но не се чувствайте длъжни да го правите. Особено, когато става въпрос за следващите неща:

Вашите приоритети

Ние всички сме хора с различни мечти, цели, ценности и по тази причина е напълно нормално също така да имаме различни приоритети. Не забравяйте, че имате право да решите кое е най-важно за вас и да го поставите на номер едно в списъка с вашите приоритети. За това не са нужни обяснения. Вие решавате с кого и по какъв начин искате да прекарвате времето си. Не трябва да се чувствате виновни за това, че не се вписвате в нечии очаквания – имате пълното право да живеете живота си спрямо собствените си правила и усещания.

Не казвайте „извинявай“, без наистина да съжалявате

Да се извините на някого без наистина да съжалявате за думите/постъпката си, е като да се опитате да подкарате кола без двигател – тя няма да ви отведе никъде. Много хора се извиняват, само за да прекратят даден спор, но това не си струва. Когато съжалението не идва от душа ви, вашето извинение няма никаква стойност. Защото вероятно нищо няма да се промени. Ако пък изобщо не се чувствате виновни за дадено нещо, в което ви обвиняват – тогава не си правете труда да се извинявате.

Вашият начин на живот

Вие сте необвързани, разведени, още живеете с родителите си или пък изглеждате като бездомник, когато ходите до магазина наблизо – и какво от това? Всички тези неща са вашият личен избор. Ако вие се чувствате добре със собствения си живот и не вредите на никого, тогава всичко е наред. Забравете за обществените шаблони и живейте по начин, който ще ви накара да се чувствате удовлетворени. Ако пък предпочитате да живеете с половинката си без брак, да отгледате по този начин децата си – това не ви прави по-малко надеждни, с по-малко ценности и не е нещо, за което дължите обяснения.

Не се съгласявайте с нещо, което не желаете

Изслушвайте другите, обръщайте внимание на техните съвети, анализирайте нещата, които ви казват, но не позволявайте викът на хората около вас да заглуши вашия собствен глас. Изразявайте мнението си и се отървете от тежестта на прикритите думи. Не е нужно винаги да казвате „да“, особено ако искате да кажете „не“ (звучи логично, но е реални ситуации не е толкова лесно, нали?). Хората, които са овладели изкуството на отказа, са по-щастливи, защото по-рядко правят нещо, което не желаят.

Нуждата от време за себе си

Страхът, че ще ви вземат за антисоциални, егоисти или надменни – това е нещо, с което много хора са се сблъсквали в даден момент от живота си. И това е напълно нормално. Ние сме създадени, за да живеем в общество, в група и процесът на социализация е важен за всеки отделен човек. Това обаче не означава, че не трябва да прекарвате някакво време сами. Някои хора имат нужда да останат насаме със своите мисли, да бъдат само в собствената си компания. Не дължите обяснение за факта, че искате да останете у дома и да четете хубава книга, вместо да излизате навън. Ако имате нужда да бъдете сами, направете го и не съжалявайте.

Вашият външен вид

Брюнетка или блондинка, с татуировки или без – това е вашето тяло, което ви принадлежи и вие имате право да решавате какво да правите с него. Ако има нещо, което не харесвате в себе си и искате да го промените, направете го – не дължите обяснения на никого за вашите решения, които засягат само и единствено вас. Светът е шарен и именно в това е неговото очарование. Колко скучно щеше да бъде, ако всички бяхме еднакви?

Вашите религиозни, сексуални и политически предпочитания

Вие имате право да си съставяте мнение, свързано с всяка сфера от живота. Било то по отношение на религия, политика или пък сексуалност. Свободни сте да решавате дали ще се молите на Исус Христос или на Буда точно толкова, колкото дали ще пиете кафе или чай. Никой не може да ви задължи – всичко се свежда до вашия личен избор, за който не дължите обяснение. В 21 век вашата сексуалност не трябва да бъде нещо, за което да се извинявате.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top