fbpx
Начало » България » 60 ученици от 4 гимназии започват практика в Тракия икономическа зона

60 ученици от 4 гимназии започват практика в Тракия икономическа зона

  • bobi
  • 25 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за 60 ученици от 4 гимназии започват практика в Тракия икономическа зона

„Днес минаваме на едно друго ниво на развитие на индустриалните зони – създаваме тяхната реална връзка с образованието, защото без човешкия капитал не може да се върви напред“.

Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на представянето на проект „Достъп до технологично модерна образователна среда“ (ДТМОС) за ученици от няколко гимназии, съобщиха от Тракия икономическа зона.

Инициативата се осъществява от екипа на „Тракия ЕДУ“ към Тракия икономическа зона с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Министърът благодари на президента на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър за партньорството по проекта, който е от полза и за учениците,  и за бизнеса.

„Преди 4 години се запознах с инж. Пламен Панчев, създателят на Тракия икономическа зона, и се възхитих на неговия поглед в бъдещето, на неговата визия за бизнеса и посветеност на образованието.

Самият факт, че е събрал всички вас и нас тук заедно показва, че продължава да работи в тази насока. Много окуражаващо е човек да види какво може да направи съвместното усилие“, каза госпожа Шилър.

Първоначално проектът ДТМОС ще обхване 60 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии в Тракия икономическа зона – ОУ Св. Св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство – с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене – Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника – Пловдив. „Целта е обучение в съвременна материално-техническа база с преподаване на нужните за индустрията знания и умения“, разясни инж. Пламен Панчев.

Това ще улесни реализацията на младите хора в производствените предприятия в професии като машинен техник, машинен оператор, машинен монтьор, електротехник, мехатроника.

Практическите занятия, които ще започнат в края на октомври, ще се водят в Центъра за професионално обучение „Тракия“, който е ситуиран в зона Раковски, част от ТИЗ. Центърът е оборудван с последната дума на техниката в обученията, на практика занятията са с индустриална техника от водещи световни компании като SMC, ABB, Schneider Electric, Милара Интернешънъл и други.

Част от практиките ще са в заводите в ТИЗ, фирмите ще се включат и със свои лектори, обучителните програми са изготвени от преподаватели от Университета по хранителни технологии.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top