fbpx
Начало » България » 6 големи компании, основани като стартъпи от току-що завършили (или незавършили) студенти

6 големи компании, основани като стартъпи от току-що завършили (или незавършили) студенти

  • bobi
  • 26 сеп. 2018
  •  Коментарите са изключени за 6 големи компании, основани като стартъпи от току-що завършили (или незавършили) студенти

Всички сме чували историята на най-известната социална платформа Фейсбук, основана от Марк Зукърбърг още докато е студент в Харвард. Предприемачът публикува указател със снимки, в който студентите могат да споделят лична информация за себе си. В последствие платформата се разраства и в други университети и не след дълго получава първата си голяма инвестиция. Марк Зукърбърг дори напуска Харвард, за да работи по развиването на Фейсбук и получава дипломата си едва миналата година. Предприемачеството е сред най-успешните подходи за правене на бизнес днес, а създателят на Фейсбук не е единственият в това начинание. Представяме ви някои от другите големи имена, създадени от студенти от водещи университети в САЩ.

Bose

Гигантът производител на аудио техника Bose е основан от възпитаника на Massachusetts Institute of Technology (MIT) Амар Босе през 1964 година. Инженерът е и един от най-уважаваните преподаватели в института. Малко преди смъртта си през 2013 година Босе дарява голяма част от акциите в компанията на университета.

AirBnb

Платформата за краткосрочно отдаване на стаи, апартаменти и къщи под наем е една от революционните промени в хотелската индустрия. Основана е от Брайън Чески и Джо Гебиа, двама студенти, които изпитвали трудност в плащането на високия им наем в Сан Франциско. Затова им хрумнало да сложат матрак в хола и да го отдадат под наем срещу скромна сума. Компанията приела първите си клиенти през 2008 година. Днес тя е на стойност 25 милиарда и има 60 милиона гости, използващи услугата.

Nike

Най-известната марка за спортни стоки в света е основана от възпитаника на Станфорд Фил Найт през 1964г. и треньорът му по лека атлетика Бил Бауърман, когато двамата притежавали общо 1,200 долара в банката. Първоначално компанията носи името Blue Ribbon Sports и работи като дистрибутор на японския производител на обувки Onitsuka Tiger (днес познат Asics). През 1971 основателите променят името в чест на гръцката богиня на победата Нике (Ника). През 2017г. компанията е на стойност близо 30 милиарда долара.

Apple

Apple е първата американска компания, оценена на над 1 трилион долара. Основана е през 1976 година от Стив Джобс, Роналд Уейн и Стив Возниак. През 1977г. Apple създава първия персонален компютър, получил широко разпространение. Днес това е най-голямата технологична компания в света по приходи и третият най-голям производител на мобилна техника след Самсунг и Хуауей. Apple е и най-големият дистрибутор на музикално съдържание. В света се използват над 1,3 милиарда Apple устройства, а през 2017г. корпорацията е оценена на 229 милиарда долара. Apple е компанията с най-висока стойност в света.

Amazon

Amazon e най-голямата компания в света по оборот на предлаганите продукти чрез Интернет. Създадена е от възпитаника на Принстън Джеф Безос през 1994г. В началото на сайта са се продавали само книги, а по-късно магазинът започва да продава музикални дискове, видео, MP3 записи, видеоигри, електроника, облекло, мебели, играчки и дори хранителни продукти. Днес Amazon е на второ място в света по продажби след Alibaba, на второ място по обща стойност след Apple и втория най-голям американски работодател след Walmart. Безос е провъзгласен за най-богатия човек в света през 2017 година, когато нетната му стойност е 90 милиарда. През 2018 година тя се покачва и достига до 150 милиарда, което го прави най-богатият човек в модерната история. 

Microsoft

Microsoft е първият по големина доставчик на софтуер и услуги в областта на информационните технологии с общ обем на продажбите от близо 80 милиарда долара. Компанията е основана през 1975 година от Бил Гейтс и Пол Алън. Бил Гейтс е сред най-известните предприемачи, напуснали университет – в случая Харвард. От 1999 до 2012 година Microsoft е най-скъпата компания в света, но след това е изместена от Apple.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top