fbpx
Начало » България » 5 разлики между България и Нидерландия

5 разлики между България и Нидерландия

  • bobi
  • 27 май 2022
  •  Коментарите са изключени за 5 разлики между България и Нидерландия

България и Нидерландия са две доста различни държави. Ако сте решили да учите, или да работите в Нидерландия, то е добре да знаете за основните разлики, за да не останете изненадани, или дори разочаровани. И двете държави имат безброй положителни страни, но днес ще поговорим за някои от основните разлики.

Климат

Климатът определено е една от основните разлики между двете държави. Докато в България можем да се наслаждаваме на много слънце през лятото, прекрасна пролет, леко дъждовна есен и снежна зима – в Нидерландия това не е така. Там можем да се наслаждаваме предимно на едно – дъждовно време. Е, не изключваме, че има и много топли и слънчеви дни, но мрачните такива определено надделяват. За щастие, за много от хората, тези дъждовни дни носят голям уют.

Работно време на магазините

Нещо, което определено прави Нидерландия различна от България е работното време на магазините. В държавата на лалетата рядко ще откриете магазин за дрехи, или подобни продукти, които не са от първа необходимост, работещ след 18:00 часа. Супермаркетите затварят в 10, а денонощни магазини няма – има подобни, които затварят в 02:00. Ако ви потрябва нещо в 04:00 – лошо. Да не забравим, в Нидерландия, в неделя всичко отваря след 12:00.

В България това е тотално различно и почти на всяка крачка можеш да намериш денонощен магазин, супермаркетите работят до късно, а магазините за дрехи често затварят след 21:00.

Традиционна кухня

Традиционната кухня е една от основните разлики между двете държави. Докато в България може да се насладите на десетки домашно приготвени ястия като мусака, пиле с картофи, таратор, шопска салата, боб и много други, в Нидерландия традиционните ястия включват панирани сирена, кашкавалчета и пържени картофи с майонеза.

Друго традиционно ястие за Нидерландия е гъста грахова супа със парчета свинско месо, която всъщност е учудващо вкусна. И да не забравим – ако сте любители на риба, със сигурност ще се насладите на порция Кибелинг ( пържени парчета от риба треска) със специален сос.

Бързи услуги

Може би тук ще ви изненадаме значително, но услугите в България са много по-бързи от тези в Нидерландия. Например, за да ви инсталират интернет, или да поправят грешка, възникнала във връзката или рутера, то може да се наложи да чакате със седмици, че дори и повече. В България това ще стане доста по-бързо, като може да отнеме до 2-3 дни.

Превозни средства

Ето я и най-голямата разлика между двете държави. Основното превозно средство в България е колата, почти всеки притежава собствена такава, а много хора дори повече от една. В Нидерландия това не е така. Там основното превозно средство е колелото. Въпреки лошото време, холандците се придвижват с колела почти навсякъде.

Разбира се, и в Нидерландия използват коли, но това се случва предимно за дълги разстояния, или когато се налага голямо пазаруване. Колелата са навсякъде, а задръстванията в час пик са изцяло от колоездачи.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top