fbpx
Начало » България » 5 лидерски качества на успешния ръководител

5 лидерски качества на успешния ръководител

  • bobi
  • 20 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за 5 лидерски качества на успешния ръководител

За да бъдеш лидер понякога е достатъчно да заемаш лидерска позиция и околните автоматично ти слагат тази титла. Но за да бъдеш добър лидер, ще се наложи да прибавиш и няколко качества към „визитката“ си.

Ако искаш да се срещнеш с истински лидери или пък търсиш ново професионално призвание, не пропускай да се регистрираш за Кариерен Кошер, който ще се проведе на 4 септември 2019 в Интер Експо Център София. Кариерен Кошер е най-мащабното кариерно събитие за българи с опит и образование в чужбина.

Ето и основните лидерски качества и умения, които е необходимо да притежаваш, за да станеш успешен ръководител в работна среда, независимо на каква позиция се намираш:

Увереност, а не несигурност

Един успешен лидер е на първо място уверен в себе си, но не и самоуверен. Изразът „не мога“ е чужд за речника на успешния ръководител, което има няколко положителни ефекта. Увереността му помага да се справя със собствените си задачи. Вярвайки в своите възможности, той излъчва сигурност, която кара и хората от екипа му да следват неговите препоръки и възложени задачи. Увереността му го прави сигурен и в решенията, които касаят всички. Важното качество в случая е, че истински добрият лидер има увереност не само в себе си, но и във всеки един член на своя екип. Това води до положително професионално и личностно развитие на подчинените и положителна атмосфера в екипа.

Организационни умения, вместо хаос

Добрият лидер има отлични организационни умения. Той дирижира хората в своя екип, така както диригентът “движи” оркестъра. Лидерът е своеобразна опозиция на хаоса на работното място. Тези умения му помагат да постави цели и стратегии за екипа си, за да могат подчинените му да бъдат възможно най-ефективни в работата си. По този начин силните му лидерски умения го правят добър посредник между целите на подчинените му и оптималното им представяне. Добрият лидер разпределя задачите между различните членове в екипа. Това му дава възможност не само да знае за коя възложена задача отговаря всеки един, но и да определя правилно отговорността между подчинените си. Добрата организация води до добре функциониращ и успешен екип.

Комуникативност на мястото на мълчанието

Комуникативността на добрия лидер е от ключово значение за целия процес на работа. От една страна, той трябва да е в състояние да комуникира с хората в екипа си открито и ясно. Добрият лидер успява да  комуникира точно и ясно както задачите и задълженията, така и целите на компанията. Ето защо е необходимо да е овладял отлично различните “канали” за комуникация, като писмена, вербална, лични срещи, срещи на екипа, срещи на целия отдел. Лидерът е този, който поставя основите на добрата комуникация в екипа, за да бъдат служителите успешни и да има чуваемост между тях. От друга страна – безценна е способността му да изслушва другите. Той е отворен за препоръки и обратна връзка от служителите и разбира отсрещната страна.

Отдаденост, но не и нехайство

Успешният ръководител следва да е отдаден, устремен и запален по работата си. Ако той притежава тази настройка към работния процес, това ще е предпоставка и неговите служители да се отнасят така към своите задължения. Щом той е готов да работи до късно, за да свърши повече работа, това действа мотивиращо и на подчинените му. Неговият ентусиазъм и енергия биха били заразителни и биха спомогнали екипът да работи по-добре. Такова отношение оказва влияние и за постигане на целите на компанията. В противен случай, ако лидерът не е напълно отдаден или дори нехае за работните дела, би било напълно невъзможно да мотивира и своите служители да работят оптимално.

Честност, без задкулисни игри

В чисто човешки план, добрият лидер трябва да се характеризира с честност и да не толерира задкулисни игри в екипа. Той трябва да следва своите принципи, ценности и убеждения, без да прави компромиси с тях. Ако той самият не е открит и честен със служителите си или често прави компромиси с работната етика, няма как да очаква самите те да му отвърнат подобаващо. Честността се изразява и в способността лидерът да може да признава своите собствени грешки и слабости. Само така той ще може да получи нужното уважение от екипа си, а не просто да бъде харесван. По този начин се изгражда доверие, подкрепа и силна екипна динамика.

Ако и вие все още търсите правилната посока за своя кариерен път, не пропускайте да се регистрирате за Кариерен Кошер 2019 още сега.

Източник: https://www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top