fbpx
Начало » България » 5 въпроса, които да си изясниш, преди да кандидатстваш за работа

5 въпроса, които да си изясниш, преди да кандидатстваш за работа

  • Milena Uzunova
  • 19 сеп. 2017
  •  Коментарите са изключени за 5 въпроса, които да си изясниш, преди да кандидатстваш за работа

Когато става дума за търсене на работа и директна комуникация с потенциални работодатели, например по време на кариерни форуми, съветите най-често се въртят около това да си носиш актуална автобиография, да си заинтересован и да си активен в комуникацията с компаниите. Това е чудесно, но преди това има една друга работа, вътрешна.

Ключово е да си отговориш на пет въпроса, преди да си говориш с компаниите, за които би искал да работиш:

1. Каква е визията за живота ти и къде се намира работата в нея?
Така де, ти си млад човек и освен личност, партньор, син/дъщеря, брат/сестра, приятел, практикуващ хоби и т.н., си и работещ/ търсещ работа.
Ти си пълноценна личност като практикуваш всички тези житейски роли – но къде точно е работата като приоритет? И какво искаш да постигнеш с нея – тя само средство за препитаване ли е или начин да оставиш своя принос или нещо трето?
Ако си представяш, че ще пътуваш много, какъв тип би била работата, която да се вписва в тази ти визия?
А ако искаш статус и власт, сигурност, предизвикателство, развитие, как ще ги получиш чрез бъдещата си работа?
Изясни пред себе си как виждаш живота си след 2,3, 5 години и виж как работата ти ще допринесе за тази визия. Бъди наясно с нуждите и ценностите си и се увери, че в бъдещата си работа няма да има нужда да правиш големи компромиси точно с тях.

2. Имаш ли ограничаващи вярвания за теб, работата и работодателите като цяло, които те дърпат назад?
Ограничаващите вярвания са убеждения, които имаме за нас и света около нас. Може като цяло да съдържат някакви истини, но формулировката им да те дърпа назад.
Сравни: „Аз не съм достатъчно добър във воденето на преговори, но се уча и ставам все по-добър.” с „Аз не мога да убеждавам хората. Ще търся работа, в която това не се налага.”
Или пък: „Всички български работодатели са некоректни. Ще кандидатствам само в международни фирми.” с „Познавам всякакви работодатели без значение националността. От мен зависи да намеря най-добрата компания за мен.”
Виж кои твои убеждения за теб и работата като цяло, или определен вид работодатели, оправдават това да… не направиш нищо, да си пасивен, да се оплакваш. И ги подмени с такива, които те дърпат напред и ти дават стимул да действаш.

3. Кои проблеми на бъдещи работодатели/ клиенти можеш да решиш?
Ти не си стока, че да те избират по цената като те сравняват с други стоки. Ти си човек, който има своите уникални качества, знания и умения, както и подход за решаване на
конкретни проблеми, които твоят работодател или неговите клиенти имат.
Разбери кои дейности ти се отдават и ти носят удоволствие, както и резултати и стойност на хората около теб.
Ако бъдещият ти работодател е наясно с това кои негови проблеми можеш да решиш, и имате общи ценности и начин на мислене, ти ще си единственият избор.

4. Каква е тази работа, заради която ще изхвърчаш сутрин с ентусиазъм?
Бъди наясно с това, което предлагаш и това, което търсиш.
Изясни си коя е фирмената култура, в която ще се впишеш най-добре, какъв принос искаш да оставиш с работата си, кои са темите и каузите, за които ще работиш с удоволствие, кое ще ти дава мотивация всеки ден, дори и да има трудни периоди или стресови ситуации.
Това ще ти дава ориентир за твоята посока и лесно ще можеш да кажеш ‘да’ или ‘не’ ако имаш повече от едно предложения за работа. Защото изборът ти ще е информиран и осъзнат.

5. Кое е състоянието, в което искаш да бъдеш, за да намериш най-добрата за теб работа и да постигаш резултати в нея в дългосрочен план?
Ти можеш да знаеш много, да имаш яснота за своите цели, да познаваш силните си страни, но не това е първото нещо, което работодателят ще забележи в теб.
С какви хора обичаш да общуваш и искаш да прекарваш повече време? Енергични, смели, харизматични, уверени, вдъхновяващи…Нали?
Е, и работодателят иска да наеме хора, които имат висок жизнен тонус и излъчват енергия и увереност.
Виж как можеш да ги поддържаш и развиваш и полагай усилия всеки ден. Ключово е!

Лили Георгиева е кариерен консултант и коуч, който работи с жени (и мъже), които търсят кариерна промяна (нова работа, развитие на настоящата работа, смяна на бранша, щастие на работното място, работа на свободна заетост, собствен бизнес и т.н.). Има над 600 часа опит в кариерното консултиране, обучения и подбор на служители за български и международни компании, както и индивидуални клиенти.

 

Източник: Тук-там

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top