fbpx
Начало » България » 4500 млади учители влизат в системата на родното образование наесен

4500 млади учители влизат в системата на родното образование наесен

  • bobi
  • 10 юли 2018
  •  Коментарите са изключени за 4500 млади учители влизат в системата на родното образование наесен

Всички допълнителни възнаграждения на учителите са увеличени с 20%, както и работните заплати и те ще влязат в сила от 1 януари 2019 г. Това каза във Варна председателят на Синдиката на българските учители.

„За образованието през 2019 г. сме договорили 627 млн.лв. повече спрямо бюджет 2018 г., за да може да обезпечим всички останали дейности в това число извънкласните дейности, стипендиите на учениците и спорта. Специални средства имаме за подобряване на материално-техническата и дидактическа база, особено за въвеждането на високите технологии до края на тази календарна година. Осигурили сме средства във всяко едно училище във всяко кътче на страната ни да има WI-Fi.“, каза Янка Такева.

Тя обясни, че се работи за това да се отнемат социалните помощи и надбавки на семействата, които не пускат децата си на училище, а спестените средства да се връщат в образователната система за други нужди. Миналата година обратно са се върнали над 1,5 млн.лв.

„Много ни се иска правителството да въведе промени, за да въведе обучение на 4-годишните деца, защото това е много важно за създаване на ученически умения и култура, по-добра възможност за развитието на памет и въздържане, създаване възможност децата да съсредоточат вниманието си. Това не означава, че 4-годишните ще ходят на училище. Ако стане задължително посещението им в детската градина, ще бъде финансово обезпечено от държавата. Това ще доведе до финансово облекчение на родителите и на общините и ще създаде по-голяма възможност за приоритета, който си е поставило Министерството на образованието за ранното детско развитие. Апелът ни към депутатите е от есента да се занимават с този въпрос. „, каза още Янка Такева.

Тя допълни, че миналата година са влезли в системата 3500 млади учители, а тази година се очаква броят им да е около 4500. Стана ясно, че се разработва специална програма за подготовката на учителите в университетите за работа в малките населени места.

Източник: https://www.burgas24.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top