fbpx
Начало » България » 40% от бюджета на Варна отиват за образование

40% от бюджета на Варна отиват за образование

  • bobi
  • 13 ян. 2020
  •  Коментарите са изключени за 40% от бюджета на Варна отиват за образование

Инвестиции в децата и младите хора е ключовият приоритет на Варна през 2020 г. 40% от заложените 383,7 млн. лв. бюджетни средства са отредени за образование, сочи проектът на основния финансов документ, който ще бъде подложен на публично обсъждане на 17 януари.

Макрорамката му е 492 млн. лв., като 108,37 млн. лв. от тях са посочени като постъпления от европроекти. Така градът ще харчи с над 16 млн. лв. повече от 2019 г. За сектора на образованието завишението е с 11,3 млн. лв. Предвидени са строеж на два нови детски градини, основни ремонти на училища, изграждане на модерни площадки за игра в 22 учебни заведения.

Местната хазна ще дофинансира и държавно делегирани дейности, за са стимулира преподавателите, да спаси от закриване маломерни паралелки и да подпомогне центровете за личностно развитие в града. Второто голямо перо в бюджета са комуналните дейности, които ще глътнат близо 99 млн. лв. Основните разходи ще са за чистотата на града и за ремонти, строеж и рехабилитация на улици.

Сред останалите приоритети за администрацията са изграждането на икономическа зона и откриването на нови работни места, благоустрояването на кварталите и подобряването на транспорта. В приходната част са предвидени 91,6 млн. лв. данъчни постъпления – основно от данък сгради, такса смет и налога върху придобиване на имущество по възмезден начин. Неданъчните приходи са фиксирани на 76,7 млн. лв., като 55% от тях са общински такси.

Източник: https://trud.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top