fbpx
Начало » Бакалавър » 4 500 първокурсници без такси в 17 университета

4 500 първокурсници без такси в 17 университета

  • bobi
  • 20 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за 4 500 първокурсници без такси в 17 университета
Точната бройка е 4 476 студенти в първи курс. Те няма да плащат такси за обучение в 17 висши учебни заведения. Тя ще бъде заплатена от държавната хазна, като за целта ще бъдат отпуснати 1 308 542 лева.
„Освобождаването от заплащане на такси за обучение има за цел да насърчи кандидат-студентите да изберат да се обучават по конкретни специалности и придобият знания и умения по професии, необходими за икономическото и общественото развитие на страната. Това е поредната стъпка от страна на Министерството на образованието и науката от една последователна и целенасочена политика за реформиране на системата за висше образование чрез различни механизми на въздействие, включително и финансови“, обясниха от ведомството.
Без такса ще бъдат най-много първокурсници в „Педагогика на обучението по …“ – 2 299. Останалите професионални направления са „Религия и теология“, „Математика“, „Физически науки“, „Химически науки“, „Химични технологии“, „Енергетика“, „Материали и материалознание“. Безплатно ще бъде и обучението на новоприетите в „Арменистика и кавказология“, „Индология“, „Иранистика“, „Новогръцка филология“, „Румънска филология“, „Унгарска филология“, „Хебраистика“ и „Хидростроителство“, които спадат към защитените специалности.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top