fbpx
Начало » България » 4 училища модернизира община Пловдив с 19 милиона лева

4 училища модернизира община Пловдив с 19 милиона лева

  • bobi
  • 29 авг. 2023
  •  Коментарите са изключени за 4 училища модернизира община Пловдив с 19 милиона лева

Община Пловдив спечели 4 проектни предложения за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Модернизация на образователна среда”, финансирана със средства от Националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Четирите пловдивски училища, одобрени за финансиране, са НУ „Климент Охридски“, СУ „Пейо Кр. Яворов“, ОУ „Екзарх Антим I“ и ОУ „Елин Пелин“. Общата стойност на проектните предложения е 19 560 972, 80 лв., от които 15 960 599,60 лв. са безвъзмездни средства от НПВУ. Общината има подадени още 5 проекта, като всички са поставени в резервния списък за финансиране.

“Добрата работа на екипите на общината, училищата и проектантите ни помогна да привлечем това голямо финансиране, като техническите проекти са комплексни и предвиждат мащабни интервенции. Надявам се до края на 2024 г. ремонтните дейности да приключат и да имаме четири модерни училищни сгради. Очакваме поне два от резервните проекти също да бъдат финансирани”, коментира зам.-кметът по образование и европейски политики Стефан Стоянов.

В рамките на проектите в сградите на училищата ще бъде осъществен комплекс от мерки за подобряване на енергийната ефективност, разширяване на сградите, ремонтни дейности за цялостна модернизация на сградния фонд, осигуряване на достъпност за лица в неравностойно положение, както и закупуване на модерно оборудване и обзавеждане за предоставяне на качествени образователни услуги.

През месец февруари тази година Община Пловдив подаде 9 проектни предложения по настоящата процедура. Останалите 5 от 9-те подадени проекта са класирани като резерви, като при наличие на допълнителен финансов ресурс по същата, ще имат възможността да бъдат реализирани.

Община Пловдив очаква резултати по още 7 подадени проектни предложения с европейско финансиране, насочени към образователна, спортна, социална и административна инфраструктура.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top