fbpx
Начало » България » Учредиха стипендия на името на ген. Стоян Тонев

Учредиха стипендия на името на ген. Стоян Тонев

  • bobi
  • 22 май 2018
  •  Коментарите са изключени за Учредиха стипендия на името на ген. Стоян Тонев

Стипендия на името на бившия началник на ВМА ген. Стоян Тонев, който преди една година си отиде от този свят, учредиха неговите наследници. Награда ще има и на името на полковник Митър Тонев.

Стипендиите „Генерал Стоян Тонев“ и „Полковник Митър Тонев“ ще се предоставят еднократно от сдружение, създадено от наследниците им, на дипломанти от специалност „Медицина“ на МУ-Пловдив, съобщиха от висшето училище.

Паричните бонуси ще са за бъдещи лекари от бедни семейства. Кандидатстващите трябва да имат отличен успех и научни интереси, да са са студенти в 6 курс на специалност „Медицина“ и да са на възраст до 30 години. Стипендиите ще им бъдат предоставени с цел подпомагане на по-нататъшното им образование и професионално обучение.

Регламентът за кандидатстване е публикуван на електронната страница на МУ – Пловдив, а крайният срок за подаване на документите е 31 май 2018 г. Стипендиите са две от по 3000 лева.

Генерал Стоян Тонев е роден е на 3 декември 1953 г. в град Кърджали. През 1979 г. завършва медицина във Висш медицинския институт в Пловдив. От 1979 до 1981 г. е началник на медицинската служба на двадесет и пети изтребителен авиополк в Чешнегирово. По-късно е началник на кабинет по кожни болести във Военната болница в Пловдив. Бил е главен асистент и началник на отделение в Клиниката по кожни и венерически заболявания към Военномедицинска академия в София. От 1990 до 1992 г. е заместник началник на клиниката, а от 1992 до 2002 г. и неин началник. През 1991 г. защитава докторска дисертация и от същата година е доцент. В периода 2002 – 2013 г. е началник на Военномедицинска академия.  През 2008 г. получава наградата „Лекар на 2008 година“. Известно време е заместник кмет по здравеопазването в Столична община. Член е на Европейската и Американската асоциации по кожни и венерически болести, както и на Асоциацията по сексуално трансмисивни болести. Национален консултант по дерматология и венерология. Депутат в 43 НС от октомври 2014 г. до февруари 2015 г. От ноември 2014 г. до февруари 2015 г. е и председател на парламентарната Комисия по здравеопазването. Ген. Тонев почина на 14 май  2017 г.

Източник: http://skener.news

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top