fbpx
Начало » България » 36 хил. ученици ще трупат опит в реална работна среда

36 хил. ученици ще трупат опит в реална работна среда

  • bobi
  • 25 май 2023
  •  Коментарите са изключени за 36 хил. ученици ще трупат опит в реална работна среда

Близо 36 000 ученици ще преминат допълнителни занимания и ученически практики в реална работна среда до 2027 г. по проект за модернизиране на професионалното образование и обучение. Договорът за изпълнение бе подписан днес в МОН от министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов и изпълнителния директор на ИА „Програма за образование“ проф. Георги Вайсилов.

Реализацията на проекта е в синхрон с предложените промени в Закона за професионалното образование и обучение, каза министър Пенов. Той отново подчерта колко е важно за МОН да насърчава повишаването уменията на учениците и грижата за тяхната бъдеща реализация на пазара на труда. И допълни, че предложените промени в закона и изпълнението на дейностите по проекта са част от стремежа на министерството за подобряване на професионалното образование и обучение.

Проектът е насочен към адаптиране на професионалното образование и обучение спрямо динамиката на пазара на труда и развитие на уменията за професиите на настоящето и бъдещето. Една от целите му е учениците да подобрят своите компетентности по професионална подготовка, предприемачески умения, социално предприемачество с участие на работодатели. Ще се финансира допълнителна професионална подготовка чрез допълнителни практики в реална работна среда. Предвижда се да бъде разработен нов Списък на професиите за професионално образование и обучение, Държавни образователни стандарти, учебни планове и програми, национални изпитни програми вкл. междусекторни, по определени сектори.

Ще се провеждат микро-квалификации и кредити с цел мобилност и проходимост между професии, сектори и образователни нива. Друга дейност е свързана с въвеждане на компетентностни профили на учители и преподаватели по професионална подготовка и обучението им по специфични за професията умения. Проектът включва обучения и квалификации на преподаватели по професионална подготовка, включително от бизнеса, науката, публичния и неправителствения сектор.

Ще се финансира съвместно разработване и въвеждане на образователни материали по професионална подготовка за важни за икономиката на региона и пазара на труда сектори с иновативно цифрово учебно съдържание, използване на изкуствен интелект, виртуална реалност и смесено обучение (blended learning).

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Проектът е на стойност 70 млн. лв., а изпълнението ще продължи 58 месеца.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top