fbpx
Начало » България » 35% ръст на желаещите да получат средно образование в чужбина

35% ръст на желаещите да получат средно образование в чужбина

  • bobi
  • 15 мар. 2023
  •  Коментарите са изключени за 35% ръст на желаещите да получат средно образование в чужбина

35% повече желаещи да продължат средното си образование в чужбина през миналата година в сравнение с предишната. Това отчитат агенции за обучение зад граница.

Най-предпочитаните от българските ученици са училищата и колежите във Великобритания, Италия и Испания.

За да учи Бизнес, икономика и английска литература, в десети клас Петя заминава за Лондон.

За да учи Бизнес, икономика и английска литература, в десети клас Петя заминава за Лондон.

„Можех да специализирам в определени сфери като бизнес, икономика, английска литература. Можех да се занимавам с репортерство на новини, предприемаческо общество“, споделя тя пред БТВ.

Повечето наши гимназисти зад граница избират икономически специалности, отчитат от агенция за образование в чужбина. Една трета от всички заминават със стипендия до 50% от таксата за обучение.

„За Европа пълната такса за обучение, включваща обучение и настаняване, е в рамките между 30 и 35 хиляди евро. В Ирландия се оказа, че училищата са по-достъпни и там може да спадне до 20-25 хиляди евра“, коментира Таня Илиева, мениджър „Средно образовани“ в агенция за образование в чужбина.

Над половината от младежите ни в чужбина са на възраст около 16 години, но все повече родители обмислят да изпратят децата си още след VII клас. Такъв е случаят на Елица, чиято дъщеря днес учи в Кеймбридж.

„Най-добрата инвестиция е в образованието на децата, тъй като така те могат да следват пътя и мечтите си, независимо какво се случва по света. Стават подготвени за тези нови времена, в които живеем“, обяснява майката.

Поглеждайки висшето образование, най-предпочитаната държава от българските кандидат-студенти е Нидерландия, следвана от Германия, Австрия и Великобритания.

Все повече избират да кандидатстват едновременно в две или повече държави. Най-често в Нидерландия и Великобритания.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top