fbpx
Начало » България » 3 важни правила, за да избегнем стреса около 15 септември

3 важни правила, за да избегнем стреса около 15 септември

  • bobi
  • 11 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за 3 важни правила, за да избегнем стреса около 15 септември

Стресът около 15 септември е голям – не само за децата, но за родителите. Хаос и стрес – така бихме оприличили заведната дата.

Трудно е да се опишат всички фактори, които водят до стрес. Разбира се, един от основните е постоянната промяна в самото училище. Често класните ръковидители се сменят, на тяхно място идват други. Понякога дори до последно не се знае кой ще бъде класен ръководител през тази година. Това е проблем, защото накъсва учебния процес, който така или иначе не е от най-качествените.

От друга страна, всеки учител преподава по различен начин, изискванията към предмета също са различни, а оттам идват и желанията на учителите за учебници на различни издателства. Това довежда до въпроса колко пари тази година ще бъдат похарчени за учебници. Тези притеснения влияят и на ученика и на родителя.

Друг стресов фактор за 15-ти семтември е, че режимите на детето и на родителя се променят с настъпването на новата учебна година. Вече започва раннота лягане, сутрешното бързане, ученето, напрежението около класните работи и контролните, излизането на родителя от работа, за да вземе детето. Всички задачи покрай училището само наслагват още по-голямо напрежение.

Няма как да се избегне целия стрес, но можем да го намалил. Затова имаме изпитани и лесни стратегии, които най-вероятно всички ги знаете, но е хубаво да бъдат напомняни многократно:

  • Нека купим всички ученически пособия, които са ни известни, поне 1-2 седмици преди училище. Така с настъпването на учебния процес ние ще бъдем подготвени и няма да се стресираме с още задачи. Така и детето ще може да се фокусира само над започването на учебния процес.
  • Режимът – нека да започнем с режима отново 1-2 седмици по-ранно, а именно по-ранно лягане и по-ранно ставане. Ясно е, че лятото детето си е развалило (най-вероятно) режима и е хубаво постепенно да навлиза в него, за да избегнем сутрешния стрес след 15-ти септември с успивания, закъсняване и трудно събуждане.
  • Важно е да обясним на нашето дете, че училището има и своите предимства, като например среща отново със съучениците и нови запознанства, нови активности, нови знания, забавления.

Най-важното за намаляване на стреса през цялата година е връзката между училището и родителите. Трябва да си партнират и двете страни и да се вълнуват, че този ученик е на училище. Ако някъде връзката се скъса, то най-много ще пострада ученика. Затова е важно училищното ръководство или класния своевременно да информират родителите как върви учебния процес. Затова вече има и електронни дневници, в които родителя във всеки един момент да провери оценките на детето си.

В някои училища, визирам в момента частни, на по-малките деца дори бюджетът им за покупка и храна в училище е сложен в електронни гривни, с които пазаруват. Така родителят дори храната на детето си може да проследи и да коментират вкъщи избора на ученика.

Това от страна на детето в един момент може да бъде изнервящо, но при правилен подход от страна на семейството, детето може дори да усеща по-силна близост с родителя, което винаги се усеща и върху образованието в училище и съответно стреса е по-нисък.

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top