fbpx
Начало » България » 18-годишна влогърка взе Националната детска Вазова награда

18-годишна влогърка взе Националната детска Вазова награда

  • Елвира Юрукова
  • 17 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за 18-годишна влогърка взе Националната детска Вазова награда

Изабел има над 200 000 последователи, а дебютната ѝ книга е номер 1 в класациите за тийн литература

Изабел Овчарова е едва на 18 години, но вече има повече от 200 000 последователи в YouTube. На дебютната й книга „Щастливей“ отнема два дни, за да оглави класацията на книжарници „Хеликон“ за тийн литература през април.

На тържествена церемония в град Сопот и по повод честванията от рождението на писателя Иван Вазов, Изабел получи Националната детска Вазова награда за литература вчера. Над 400 деца от града посрещнаха любимата си авторка. „Радвам се, че и възрастните хора харесват тази книга, и че Изи е тук. Никога не съм вярвала, че ще дойде в моя град и то, за да представи книгата си.“, споделя 12-годишната Ния Новакова, която е номинирала творбата за тази награда, и добавя: „Обичам да прекарвам времето си с книги, защото научавам много нови думи, а Изи с примерите си, говори за истински важните за нас неща“.

Доц. д-р Григорий Вазов, член на комисията по избор на носителя на „Вазова награда” и потомък на Вазовия род мотивира избора с позитивните послания, които книгата на Изабел изпраща на младите хора.

„Това младо момиче, освен с присъствие на компютърния екран, присъства сериозно и в писаната реч с първата си книга. Ние бяхме много внимателни и направихме сериозни консултации за посланията, които изпраща към своите връстници. Почти единодушно е мнението, че тя отправя много позитивни послания, които дават визия за поведение на младите хора. Консултирахме се и с много родители и това бе и тяхното мнение. Този феномен трябва да бъде оценен. Феномен, който кара децата да четат книги и това, според мен, заслужава Вазовата награда.“

Книгата „Тайните на Стефи“ на младата авторка Стефания Петкова също е в топ 3 на класацията, като Стефи също има огромна база от последователи в социалните мрежи. Тя привлича младите хора с предизвикателствата, които им отправя, съвети за направи-си-сам проекти, лайфстайл видеа. Повдигайки важни за подрастващите теми, тя споделя собствените си интереси и преживявания. По-рано тази година Стефи отнесе друга награда, определяна от младите читатели, а именно Бисерче вълшебно“ в категория Нещотърсачи при подкрепата на рекордните 905 детски гласа.

Две статуетки „Бисерче вълшебно“ вече има Станислав Койчев, по-известен в YouTube средите като Стан, където го следват повече от 340 000 души. „Бисерче вълшебно 2019“ получава за втория си роман за тийнейджъри – „Измамен“, след като дебюта му – „Невидим“ – бе отличен от децата през 2018 г.

 

Източник: noviteroditeli.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top