fbpx
Начало » България » 1700 седмокласници от 78 училища в страната решават тест по история и цивилизации

1700 седмокласници от 78 училища в страната решават тест по история и цивилизации

  • bobi
  • 23 юни 2021
  •  Коментарите са изключени за 1700 седмокласници от 78 училища в страната решават тест по история и цивилизации

1700 седмокласници от 78 училища в страната решават днес тест по история и цивилизации. Резултатите им няма да се оформят като оценка, а ще послужат само за изследване, което ще установи доколко са постигнати заложените цели в новите учебни програми, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Сегашните седмокласници са участвали в проучването и през учебната 2018/2019 година, когато са били в пети клас. Идеята е да се проследи напредъкът на едни и същи ученици при формирането и развиването на умения и ключови компетентности в прогимназиалния етап. През 2020 г., заради пандемията, тестът се проведе само в 38 училища, припомнят от МОН.

В изследването е включена извадка от ученици с различен успех, от различни видове училища, в различни по големина и географско разположение населени места.

Целта е да се получат национално представителни резултати, а не да се измерват постижения на отделни ученици, училища или региони.

Тестът по история и цивилизации за седмокласниците е с продължителност 50 минути. Оценяването на задачите със свободен отговор се извършва в Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към МОН.

Анализът на резултатите ще бъде изготвен до края на септември т.г.

Чрез него ще се проследи натрупването на специфични умения за учебния предмет, за придобиването на ключови компетентности с акцент върху функционалната грамотност на учениците.

Мониторингът ще помогне за прилагането на политики и мерки, които са насочени към подобряване на качеството на образованието по история и цивилизации, информират от МОН.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top