fbpx
Начало » България » 15 септември – Родители срещу Деца!

15 септември – Родители срещу Деца!

  • bobi
  • 17 сеп. 2018
  •  Коментарите са изключени за 15 септември – Родители срещу Деца!

15 септември винаги буди различни емоции в много хора… Някои никога не са харесвали началото на училището, други с нетърпение броят дните до започването. Всеки вижда нещата според своята призма… Обаче има едно голямо разделение как виждат 15-ти септември родителите и техните деца… И е много важно родителите да видят през призмата на своите деца, за да могат да бъдат по-близо до тях. Да могат да бъдат техни приятели, а не врагове. „Врагове“, разбира се, в преувеличен смисъл, но рядко учениците са много близки с родителите си. И може би първо трябва да видим как възприемаме началото на учебната година, за да разберем дали ще останем приятели и през цялата година.

За родителите почти винаги носи уникални емоции. Особено, ако детето е първолак или е в ниските класове. Тогава вълнението е голямо, почти всичко се случва за първи път – нова среда, детето, както се казва, за първи път напуска гнездото за по цял ден. Първата голяма промяна идва. Оттук нататък всеки родител вижда детето си в различна светлина, когато се касае за училището. Всички знаем различните родители – някои са прекалено амбициозни, други са безхаберни. Всичко това е според начина на живот, мисленето и образованието на дадения родител. Понякога родителите са хора на крайностите – или искат детето им да бъде отлични, да бъде записан на всички занимални, спортове, свободни предмети, уроци и да бъде един малък Айнщайн. Другите пък имат известна радост, че вече детето го няма по цял ден, ще могат да си отдъхнат и да имат повече свободно време и задълженията им отпадат. А това не е така – тепърва задълженията трябва да бъдат по-големи. Но това е друга тема.

Аз искам да насоча вниманието към нашите малки приятелчета – учениците, за които вълненията също не са за подценяване. И ако родителя успее да усети настроението и желанията на своето дете, то те могат да изградят едно дългогодишно приятелство и да се борят заедно срещу проблемите в училището. Защото всеки ученик си има проблеми в училището – именно там понякога се случват дори съдбоносни за психиката моменти. И тогава родителя трябва да бъде там – да даде рамо и опора на своето дете. Но за всичко това – първо трябва да знаем какво иска нашето дете.

А детето винаги се вълнува от други неща – рядко децата се вълнуват какво ще учат по история, химия или география. Те най-много се интересуват от средата, в която ще виреят. Интересуват се от своите съученици, които ще бъдат неговата компания. Вълнуват се от приятелите си, които ще изградят. Вълнуват се от игрите и забавленията, които училището предлага. Вълнуват се от живота. Децата ни са свободни, те нямат оковите на мисленето, не са „гипсирани“ – те искат да грабят от живота с пълни шепи. Искат училището да бъде тяхното забавление, искат да намерят най-добрия си приятел там, а по-големите ученици вече са в търсене на любовта. Децата ни търсят знания, но повече от всичко друго търсят усещания. Нови и непознати усещания, които досега не са срещали. Досега са живели в капсула – сега вече са по-зрели, по-големи и започват първите им отговорности. Посрещат неопитни всяка емоция и отговорност. Някои ще имат късмета да оцелеят, другите ще паднат. Въпросът е кой ще ги изправи. На кого ще споделят, когато им се случи нещо. Те винаги споделят на своите приятели… А родителите са задължени да бъдат техни приятели.

Родителите трябва да живеят заедно с децата си, трябва да махнат предразсъдъците си, да махнат онова мислене какво Трябва да прави детето им, защото детето им НЕ Трябва да прави нищо. Би било желателно да върви в даден път, но не Задължително. Родителите трябва да насочват детето си в коя посока да върви, но да не го принуждават да избира тази посока, защото то ще избере другата.

Замисляли ли сте се какво правят приятелите? Те винаги съветват. Никой приятел никога няма да те задължи да направиш нещо – няма да ти крещи защо не си направил това, никога няма да ти посегне или накаже, че имаш двойка. По-скоро ще се посмее с теб и по един добър начин ще ти обясни, че това не е твоя път. Това е и ролята на родителя – да бъде приятел с детето си. Да може да се постави в ролята на негов приятел.

Сложил съм темата „Родители срещу деца“, защото разделението идва още от първия учебен ден, когато родителят казва на детето какво да прави, а то казва, че иска друго. Още на първия учебен ден трябва да застанете като приятели и да се изправите заедно срещу новите предизвикателства. Оттук нататък ще градите своето приятелство… Мислете разумно. Приятелството започва от днес!

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top