fbpx
Начало » България » 15 минути четене на ден развива интелекта и повишава резултатите на децата

15 минути четене на ден развива интелекта и повишава резултатите на децата

  • bobi
  • 05 апр. 2019
  •  Коментарите са изключени за 15 минути четене на ден развива интелекта и повишава резултатите на децата

Стартира осмото издание на национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгата“. Събитието се организира от Асоциация „Българска книга“, а негов домакин е Столична библиотека.

Повод за инициативата е Международния ден на детската книга.

Председателят на УС на Асоциация „Българска книга“ Велизара Добрева припомни решението, което Алберт Айнщайн предлага за това как децата да станат умни. „Това става, като им четем приказки. Тези прости думи описват значението на детските книги за интелекта на един индивид, но и значението на интелекта за бъдещето на обществото“, убедена е Добрева.

Тази година 23 известни български спортисти ще обикалят училища и детски градини, за да четат приказки на децата. Сред тях са Евгения Раданова, Нешка Робева, Евгени Иванов, Влади Николов, Рени Ламперията, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Даниел Петров, Влади Киров, Тереза Маринова, Дойчин Боянов.

Инициативата ще продължи до 31 май с четене, игри, прожекции на филми, уъркшопове и други занимания.

Детски литературен фестивал е инициатива от миналогодишното издание на кампанията.

Зам.-директорът на Столична библиотека д-р Марчела Борисова заяви, че приоритет в работата на Столична библиотека са децата и учениците. Към момента постъпват и запитвания от детски градини да се включат в инициативите на книжното средище. Подготвя се и документална изложба в столични училища, които също празнуват 140-годишнина като София, откакто е обявена за столица на страната.

Георги Господинов и литературата като начин за справяне със света Децата до 14-годишна възраст в Столична библиотека са над 10 000 от общо 53 000 читатели.

Инициативата „Европа чете“ цели да покаже, че технологията за преборване на функционалната неграмотност е книгата. Спрямо друга статистика двама от всеки пет възрастни в България са неграмотни. България трябва да инвестира в българските библиотеки и да насърчи четенето в семейството. В книгата „Европа чете“ вече има българска страница, която събира подписи и ще отпътува за Финландия. Именно финландците са най-честящата нация в света. 15 минути четене на ден развива интелекта и повишава резултатите на децата.

След като бъде допълнена книгата, тя ще посети Европейския парламент като послание към новия му състав, който предстои да бъде избран на 26 май.

Източник: https://novini.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top