fbpx
Начало » България » 139-то основно училище в София ще бъде най-после разширено

139-то основно училище в София ще бъде най-после разширено

  • bobi
  • 26 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за 139-то основно училище в София ще бъде най-после разширено

Заместник-кметът по финанси на столичната община Дончо Барбалов обяви, че от ноември 2019 сградата вече е в активите на „Софийски имоти“.

Крайната цел е тази година тя да бъде прехвърлена от дружеството „Софийски имоти“ на Столичната община, за да може да бъде предоставена за нуждите на училището. След като общината влезе във владение вече ще се мисли как сградата да бъде трансформирана в училище.

„Ще видим необходимите инвестиционни нужди и съответно ще търсим финансов ресурс. Каквото е необходимо ще бъде извършено, за да може да бъде пригодена за нуждите на учебния процес“, каза Барбалов.

Припомняме, че сградата има интересна история. През 2017-та година там имаше апетити да бъде построена 8-етажна жилищна сграда и дори се появи идеен проект, а родителите на децата от 139 ОУ сигнализираха, че се вече се продават апартаменти на зелено. Те се вдигнаха на протест и заплашиха да отпишат децата си, ако строителството не бъде спряно.

През 1989 година сградата е построена с идеята да бъде част от училището, където ще се помещават първокласници и деца в предучилищна възраст. След това обаче сградата се обявява за Дом на книгата.

През 1996 година по време на кмета Стефан Софиянски от държавна собственост с решение на Столичен общински съвет имотът става собственост на сдружение „Отворено общество“. Няколко години по-късно частна банка се настанява в постройката.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top