fbpx
Начало » Бакалавър » Матурите за12 и 7 клас започнаха! Какво им се падна?

Матурите за12 и 7 клас започнаха! Какво им се падна?

  • bobi
  • 21 май 2018
  •  Коментарите са изключени за Матурите за12 и 7 клас започнаха! Какво им се падна?

Общо 55 190 зрелостници са заявили желание за участие днес в първия държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас, който започна в 8.00 часа. Матурата по български език и литература в 12-и клас се състои в 651 училища, в над 4200 класни стаи, като в нея участват 10 100 квестори.

Тази сутрин в 5.10 часа в зала 5 на Министерството на образованието и науката се генерира изпитният вариант за зрелостния изпит по български език и литература за 12-и клас. Авторът и произведението за 41-ия въпрос ще бъдат обявени по Българското национално радио в 12.00 часа.

За тази учебна година няма промени в учебно-изпитните програми, в които са регламентирани видът и форматът на изпита и учебното съдържание. Запазват се и модулите на матурите в 12-и клас, въведени за първи път през миналата година заради мерки за сигурност.

Изпитът започна в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности има два допълнителни часа. Учениците трябваше да се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита. Трябваше да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита, както и да пишат само с черен химикал.

Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. По български език и литература първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което е за останалите 30 точки до общия сбор от 100 точки.

В 8.50 часа, отново в МОН, беше изтеглен изпитният вариант /от три възможни/ по български език и литература за изпита след седми клас за националното външно оценяване, и за преразказа по непознат текст с дидактическа задача.

Изпитът за седмокласниците по БЕЛ започна в 10.00 часа и на него се очаква да се явят 57 129 седмокласници в страната. Националното външно оценяване по български език и литература в седми клас е в два модула. Продължителността на първия модул от изпита е 60 минути, а на втория – за написването на преразказа, е 90 минути.

На 23 май ще се състои вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и националното външно оценяване по математика в седми клас.

Резултатите  от националното външно оценяване  ще бъдат обявени до 6 юни 2018 г., а резултатите от държавните зрелостни изпити – до 13 юни 2018 г.

Източник: www.dnes.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top