fbpx
Начало » България » 11 хил. учители и персонал напускат системата на българското образование

11 хил. учители и персонал напускат системата на българското образование

  • bobi
  • 07 февр. 2019
  •  Коментарите са изключени за 11 хил. учители и персонал напускат системата на българското образование

11 000 души ще излязат от системата на образованието в България. По-голямата част – 8100 души – са педагози, останалите 2900 са персонал, става ясно от проекта на национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ на Министерството на образованието и науката.

Повечето ще освободят позициите си поради пенсиониране, други – заради закриване или преструктуриране на учебното заведение.

За обезщетения на всички напускащи им са заложени общо 36 577 400 лв. На педагогически специалист се полагат до 10 брутни работни заплати, а на непедагогическия персонал – до 8 брутни работни заплати. Ограничението не важи за директори на институции.

Не се финансират или се възстановяват получените обезщетения, ако след прекратяването на трудовите отношения човекът бъде нает от същия работодател в срок до 5 ноември 2019 г., се уточнява в програмата. Възстановените средства се използват също за обезщетения до края на 2020 г.

Програмата обхваща всички държавни и общински детски градини и училища, центрове за подкрепа на личностното развитие, регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, Националния дворец на децата и Логопедичния център – София.

При реализацията на програмата се осъществява мониторинг от регионалните управления на образованието.

Източник: https://offnews.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top