fbpx
Начало » България » 1000 ученици учат дистанционно от вкъщи, половината – по желание

1000 ученици учат дистанционно от вкъщи, половината – по желание

  • bobi
  • 09 окт. 2020
  •  Коментарите са изключени за 1000 ученици учат дистанционно от вкъщи, половината – по желание

1000 ученици в момента учат дистанционно от вкъщи, като за половината от тях изборът е по желание на родителите им. Останалите са в домашна среда по здравословни причини. Това съобщи зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Министерството е готово да открие Център за дистанционно обучение в София, но засега учениците искат, макар и асинхронно, да учат в своите училища и със своите учители.

Имаме готовност за центрове, които да са разпределени в различни точки на страната. Но в момента не се налага, тъй като образователните институции сами се справиха и предоставят това обучение. Те имат и опита от изминалата учебна година, когато всъщност никой нямаше подготовка“, коментира Михайлова.

В същото време броят на заболелите ученици и учители продължава да е в пъти по-малък от общия брой за страната. Според статистиката 98 ученици и 138 учители са с COVID-19.

От министерството обаче апелират маршрутите на учениците и учителите да бъдат „училище – у дома“ и обратно като се избягват случайни събирания на места, на които не са проверени всички условия.

Все още се водят разговори с Министерството на здравеопазването при 20% заболели едно училище да се затваря, съобщи Таня Михайлова. „Но трябва да се има предвид, когато говорим в проценти, че 20% в едно малко училище е различно спрямо едно голямо училище“, поясни тя и уточни, че в момента има само едно училище, което е изцяло под карантина – това в с.Скутаре.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top