fbpx
Начало » България » 1000 лв. глоба за родител, ако до час не вземе болното си дете от училище

1000 лв. глоба за родител, ако до час не вземе болното си дете от училище

  • bobi
  • 14 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за 1000 лв. глоба за родител, ако до час не вземе болното си дете от училище

Родител, който до един астрономически час не прибере от училище болното си дете, да бъде глобен с 1000 лв. – това предложение до управляващите отправя председателят на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” д-р Юлиян Петров в поздрава си към учениците, учителите и родителите по повод престоящия старт на учебната година.

Синдикатът открива недостатъци в насоките на здравното министерство и МОН относно действията на училището при установяване на грипоподобни симптоми на ученик. В тях е записано, че “ученик с един или повече от следните симптоми – повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария се изолира незабавно в предназначеното за такъв случай помещение (изолатор), докато не се прибере у дома”.

“Отделянето на такъв ученик според експерти ще носи тежки психически последици, но по-важно е, че министерство на здравеопазването пак е забравило да вмени задължение на родителите при цитираните симптоми да не пускат детето си на училище. Ако тази мярка с отделянето в изолирано помещение остане, то тогава трябва да съществува задължение към родителя до час да дойде в училище за своето дете, а в противен случай – да има финансова санкция от 1000 лева”, посочва още д-р Петров.

Според насоките ученик с хрема или друг подобен симптом може да се върне обратно на училище само след бележка от личния лекар, че е здрав.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top