fbpx
Начало » България » 10 съвета за разпознаване на фалшивите новини

10 съвета за разпознаване на фалшивите новини

 • bobi
 • 19 юни 2018
 •  Коментарите са изключени за 10 съвета за разпознаване на фалшивите новини

Дигиталната национална коалиция и Facebook стартира онлайн кампания, насочена срещу разпространението на фалшиви новини.

Кампанията има за цел да представи на българските потребителите няколко бързи, лесни, практични и достъпни съвета, с които потребителите да разпознават фалшивото медийно съдържание в онлайн пространството.

С инициативата се цели до някаква степен да се повиши критичното мислене и медийната и информационна грамотност на българските потребители.

 1. Бъдете скептични спрямо заглавията.
  Фалшивите новини често имат привлекателни заглавия с главни букви и удивителни знаци. Ако в заглавието има шокиращи твърдения, които звучат нереално, най-вероятно твърденията наистина са такива.
Снимка 362186
 1. Вгледайте се внимателно в URL адреса.
  Фалшив или наподобяващ оригиналния URL адрес може да е предупредителен знак за фалшиви новини. Много сайтове за фалшиви новини копират автентичните източници на новини, като правят малко промени в URL адреса. Можете да отговорите сайта и да сравните URL адресите, за да установите източниците.
Снимка 362185
 1. Разучете източника.
  Уверете се, че статията е написана от източник, на който се доварявате заради репутацията му на прецизност. Ако статията идва от непозната организация, проверете раздела „За нас“, за да научите повече.
Снимка 362187
 1. Следете за необичайно форматирате.
  В много сайтове за фалшиви новини има правописни грешки или тромаво оформление. Четете внимателно, ако видите тези признаци.
Снимка 362184
 1. Вземете под внимание снимките.
  Фалшивите новини често съдържат манипулирани изображения или видеоклипове. Понякога е възможно снимката да е автентична, но да е извадена от контекст. Можете да потърсите снимката или изображението, за да потвърдите откъде идва.
Снимка 362180
 1. Проверете датите.
  Фалшивите новини може да съдържат хронология, в която няма логика, или дати на събития, които са били изменени.
Снимка 362179
 1. Проверете доказателствата.
  Проверете източниците на автора, за да се уверите, че са точни. Липсата на доказателства или позоваването на неназовани експерти може да е признак за фалшива новина.
Снимка 362188
 1. Прегледайте други новинарски източници.
  Ако няма друг източни, който да предава същата новина, това може да е признак, че тя е фалшива. Ако новината е отразена от множество източници, на които имате доверие, е по-вероятно тя да е достоверна.
Снимка 362181
 1. Шега ли е новината?
  Понякога е трудно фалшивите новини да се разграничат от хумор или сатира. Проверете дали източникът е известен с публикуването на пародийно съдържание и дали детайлите и тонът на статията предполагат, че е създадена само за забавление.
Снимка 362183
 1. Някои статии са умишлено фалшиви.
  Бъдете критични спрямо новините, които четете, и споделяйте само статии, за които се сигурни, че са достоверни.
Снимка 362182

Източник: Дигитална Национална Коалиция

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top