fbpx
Начало » България » 10 причини защо да изберем онлайн образованието

10 причини защо да изберем онлайн образованието

  • bobi
  • 03 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за 10 причини защо да изберем онлайн образованието

По време на пандемията животът се промени по-бързо, отколкото очаквахме. Ситуацията вече се нарича „новата нормалност“. А при нея основна тема е образованието и при какви условия ще се провежда. Най-важният въпрос е дали онлайн курсовете дават нужното ниво на подготовка. Едва ли някой може да отговори директно на този въпрос, но със сигурност дигиталното обучение има своите предимства. Например може да учите по всяко време на деня. Също така може да съобразите образованието с начина ви на живот, а не да пречупвате цялото си време заради даден курс.

Днешната тема не е само за висшето образование, а и за онези курсове, които може да запишете и малко по малко да се преквалифицирате в друга работа. Наистина това е привлекателна алтернатива, ако искате да учите, но и към този момент да не променяте драстично живота ви.

По дигитални досега не сме били. Може би вече е време да помислите дали да не запишете някой нов курс, който е ориентиран спрямо вашето гъвкаво свободно време. Затова днес ви предлагаме топ 10 причини защо да изберем онлайн ученето.

Качеството на онлайн обучението

Ако говорим за учебните заведения, в световен мащаб те са истински герои. Университетите успяха с впечатляваща бързина да прехвърлят лекциите и уроците в онлайн среда. Но дали е същото?

Не, не е същото, но може и да е по-добро. В момента учебните заведения и платформи са наистина много концентрирани и заредени с добра база от учебни помагала, както и млади лектори, които са в час с материала.

Имайте предвид, че и преди пандемията на много места се предлагаше смесено обучение т.е. освен физическото имаше и онлайн курсове. Така че „новата нормалност“ не е чужда на образователните институции.

Интернет мрежата е вашия потенциал          

Когато говорим за физически курсове или лекции, там преподавателите са ясни. Но, когато средата е само онлайн, то това променя цялата игра. Много от университетите в момента прибягват до чужди професори – по-добри практици – за които не е проблем да се включат по Zoom (например) и да изнесат редица лекции на студенти по целия свят. Местоположението вече не е проблем. Интернет мрежата ни дава потенциал, който до този момент беше трудно осъществим поради различни причини.

Получавате редица възможности      

Ако говорим за курсове, а не за цялостен бакалавър, то те са безброй. Всичко е възможно. Много често дори уроците са записани предварително – пускате, слушате, накрая решавате и воала. Всичко е автоматично. Не е нужно да се срещате с никого. Накрая вземате и диплома и сертификат, които ще ви бъдат от полза в бъдещата ви кариера. Яко, нали?

Глобален фокус на обучението           

При дистанцнонното обучение, много от преподавателите могат да бъдат от различни точки на света. Често, ако работите в групи, и колегите ви могат да бъдат от други държави. Така ще се запознавате с различни култури и ще взаимодействате с тях, а дори не е нужно да излизате от вкъщи. Глобалният фокус вече е възможен и без да сте физически в една сграда.

Високо ниво на взаимодействие        

Тук идва и следващата точка. Ако ще работите с вашите колеги, то във физическа форма винаги може да се скриете зад цялата група. Когато обаче сте онлайн, вие трябва да дадете своя принос и да бъдете част от глобалната група. Не може да се самоизолирате – комуникацията ви е изключително наложителна. А погледнете и от другата гледна точка – с международните колеги надхвърляте културните и национални граници. Опит, който не е за изпускане!

Различни подходи на образование

Когато сте записан в даден онлайн курс, вие няма да стоите пред екрана на компютъра и да гледате пасивно лекцията, както може би се случва понякога във физическа среда. Това е така, защото лекторите знаят как да ангажират аудиторията пред мониторите. В повечето случаи сте активен участник в дискусията и трябва да бъдете фокусирани през цялото време. Край на скатаването!

Получавате по-голяма подкрепа от преподавателите

Както знаете, онлайн образованието предлага милиони курсове (в буквалния смисъл). Ако нещо не ви хареса, винаги може да запишете друг курс при друг преподавател. Затова преподавателите се стараят да дават максимума от себе си за всеки един студент. Постоянно се създават онлайн клубове и общества, които се стремят да ангажират учащите максимално. Затова и всеки човек е важен. А когато сте важен и ви се дава екстра внимание, то и знанията ви ще се покачват доста по-бързо.

Винаги може да надградите

Ако искате да запишете даден курс, но нямате нужните знания, то запишете друг курс – вземете вашите знания и се върнете на първоначалния си план. Не е нужно да записвате цял бакалавър, за да се развивате в дадена сфера. Спестявате време и успявате гъвкаво да се впишете в новите цели.

Не пренебрегвайте ангажиментите си           

Ако имате много задължения през деня – не ги пренебрегвайте. Дистанционното обучение може да се случва по всяко време. Дигиталните курсове са предназначени за хора, които са на различен етап от живота си. Може да бъдете и на 50 години и да решите да смените работното място. Не е нужно да оставяте работата, с която се издържате. Запишете курс, развийте се в новото поприще и чак тогава предприемете нужната крачка. Не бързайте. Онлайн обучението по всяко време на денонощието е там за вас.

Развивате допълнителни качества

Дигиталното образование ще ви направи по-упорити и отговорни. Ако имате и други задачи през деня, а не искате да пропускате и обучение, то управлението на вашето време ще е от определящо значение. Ще трябва и да работите по-усилено, ако сте по-заети през деня. В крайна сметка, никой не ви задължава кога да отворите компютъра. Затова всичко зависи от самите вас и до колко сте отговорни за вашето бъдеще.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top